ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕС трябва да е активен посредник за мирни преговори

Красимир Каракачанов

"Може би сценарият на руското командване не се осъществява. Първоначално всички анализатори говореха за блицкриг – унищожаване на военната инфраструктура и на въоръжението. Около 30 самолета на украинската авиация са поразени още на земята. Руските военни унищожиха много ракетни комплекси, бази за горива, складове с муниции. Но частта за бързо развитие на военните действия не се осъществява. Военната групировка на украинците при границата между Донбас и Луганск все още е на място и задържа настъплението напред". 

Това коментира пред БНР Красимир Каракачанов, министър на отбраната в периода 2017 – 2021 година. 

По думите му "е ясно как ще завърши войната". "Военната победа ще е на руска страна. Въпросът е на цената на какво. Не съм оптимист, че руснаците и украинците ще намерят решението. В посоката към търсене на мирното решение трябва да се намесят силите от Европейския съюз. Държавите в Европа ще бъдат огромните потърпевши след украинците. ЕС трябва да излезе от ролята си на изпълнител на резолюциите на НАТО или на решенията на Щатите и да има собствена инициатива. Спокойно лидерите могат да предложат прекратяване на военните действия и преговори, които да се проведат в неутрална страна", коментира почетният председател на ВМРО. 

Каракачанов допълни, че и двете страни се "опитват да насадят в Европа страха от ядрена катастрофа". 

"Реално е това да се случи, без значение кой ще е виновен след това – руснаци или украинци", посочи той. 

Според бившия военен министър изпращане на боеприпаси от наша страна е пряка намеса в конфликта. 

"Не случайно Полша, която има две ескадрили, не изпраща боеприпаси. Призивът на Володимир Зеленски за затваряне на въздушното пространство, което НАТО да гарантира, означава Трета световна война", каза той. 

Каракачанов е категоричен, че при дипломатическите преговори трябва да бъде зачетен суверенитетът на украинската държава, "защото в тази част на Европа при толкова много конфликти, натрупвани над 100 години, едно териториално осакатяване на Украйна, би заложило бомба в бъдеще". 

"От друга страна Русия трябва да получи гаранции, че на територията на Украйна няма да бъдат разполагани ядрени оръжия, чужди войскови сили. Статут на Украйна като този на Австрия, на Финландия, като страна, която не участва във военното блоково преразпределение. Това би била нормална основа за търсене на компромис", обясни Каракачанов. 

Той изрази мнение, че "трябва да спрем да гледаме филми за Джеймс Бонд, който знае всичко и предотвратява конфликти с една писалка и хубава секретарка, нещата в живия живот са различни". 

"Непосредствена опасност за националната сигурност на България ще има, ако конфликтът продължи, има сценарии той да продължи още месеци, не дни… Войната не е това, което виждаме по телевизията, дойдоха в България достатъчно бежанци, нека ги чуем какво казват. Войната не е нещо, с което можем да си играем", категоричен е бившият военен министър. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст