Възможно е да се избегне рекордното поскъпване на газа у нас

Украйна спря транзита на газ към България заради "Турски поток"

Комисията за енергийно и водно регулиране ще използва всички налични регулаторни механизми за постигане на максимално добри цени за крайните потребители. Това съобщават от комисията. Оттам подчертават, че окончателното решение няма да се взима предвид екстремните цени на природния газ в началото на март, а ще бъде съобразено с цените към 31 март. Така най-вероятно цената на природния газ през април няма да се повиши с рекордите 58%, както вчера бе предложено от държавното дружество "Булгаргаз".

"В резултат на военния конфликт в Украйна и на наложените санкции, в отделни дни през периода 1 – 10 март 2022 г. цените на газовите борси достигнаха екстремни стойности от 3900 долара/1000 куб. м, което е близо 350 евро за МВч. Налице е тенденция към нормализиране на пазарите и към днешна дата се наблюдава понижение на борсовите цени от близо три пъти – днешните котировки показват цени от 1250 долара/1000 куб. м или около 110 евро/МВч. Очакванията на енергийния регулатор са през оставащите дни до края на март тенденцията към стабилизиране на международните цени на природния газ да продължи. В решението за утвърждаване на цена на природния газ за регулирания пазар, което ще бъде взето в началото на април, Комисията ще отчете стойностите на международните котировки към 31 март 2022 г., а не само екстремните нива на цените в началото на март", уточняват от КЕВР.  

Комисията посочва, че предложената от „Булгаргаз“ цена на природния газ за април 2022 г. отразява стойности на параметри, отчетени към датата на подаване на заявлението, поради което така предложената цена има изцяло прогнозен характер. Решението на КЕВР за утвърждаване на цената за април 2022 г. ще отчете изменението на тези параметри към последния ден на март.

По-рано днес председателят на борда на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски също заяви, че е възможно скокът на цената да е под поискания първоначално от дружеството 58-процентов ръст.  От думите му стана ясно, че поисканото вчера повишение няма да е същото в края на месеца, защото пазарите се успокояват. "Предложението, което е внесено в момента за цената за април, е с 57 процента по-високо, тъй като в състояние на война котировките и борсовите индекси са много високи. Има намаляване, така че очакваме към края на месеца, когато КЕВР ще разгледа официалните статистики, да видим едно понижаване от това предложение", каза Топчийски на годишната среща на бизнеса с правителството.

Енергийният министър Александър Николов посочи, че се работи за мерки за компенсиране за бизнеса заради високите цени на енергоносителите. "В средносрочен и дългосрочен план естествено алтернативните трасета и алтернативните доставки са методът, който може да доведе до много по-ниски цени", каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст