БТПП издава сертификати за форсмажор въз основа на официален документ

бизнес

Българската търговско-промишлена палата приветства бързата реакция на управляващите на нашето писмо № 167 от 8 март 2022 г., с което поискахме в спешен порядък да бъде издаден акт на Министерския съвет/Министерството на икономиката и Министерство на външните работи, констатиращ войната  в Украйна, което е класически случай на наличие на форсмажор, отбелязват от работодателската организация.

Становището е във връзка обявеното от министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова намерение да бъде внесено предложение в Министерски съвет за обявяване на форсмажор във връзка с войната в Украйна. То ще важи от 24 февруари до края на март и ще се отнася за всички сектори в българската икономика.

Продължаващите военни действия на територията на Украйна, които предизвикаха тежка икономическа, хуманитарна и социална криза, доведоха до сериозни проблеми при осъществяването на международния обмен и до неизпълнение или забава в изпълнението на вече сключени външнотърговски договори, посочват от палатата.  

„И войната, и санкциите, наложени от държавни органи са събития от извенреден характер, които не са могли да бъдат предвидени по време на сключване на договорите, и в търговската практика се приемат за непреодолима сила /форсмажор/“, пише в становището на камарата.

Съгласно обичайната международна практика, в тези случаи българските фирми се обръщат към БТПП за издаване на сертификати за форсмажор, които представят пред партньорите си за освобождаване от отговорност при неизпълнеине или забава на сключените договори.  

От БТПП напомнят на всички компании, че в този случай е важно незабавно да уведомят партньорите си за забава/неизпълнение на сключени договори, което се дължи на войната в Украйна и свързаните с това ограничения.

Подробностите по процедурата за издаване от БТПП на сертификати за форсмажор са на сайта на БТПП: линк https://www.bcci.bg/tradereg-FMsertif-bg.html

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст