Говорител на ЕК: Путин търпи морални загуби, изолацията му расте

еврокомисия знаме на ес европейски съюз

Агресията на руския президент Владимир Путин срещу Украйна доведе до това, че той претърпя морални загуби, а и правни – с решението на Международния съд на ООН, заяви днес говорител на Европейската комисия.

По неговите думи съдът е наредил на Русия незабавно да прекрати военните действия в Украйна и изпълнението на това нареждане е задължително по международното законодателство. Той отбеляза, че според Международния съд няма данни за геноцид в Украйна, както твърди Русия в оправдание на действията си на украинска земя.

Международната изолация на Путин расте. Дълбоко тревожно е това, че отстраняването на Русия от Съвета на Европа води до прекратяване на възможността руските граждани да се обръщат към Европейския съд по правата на човека – това ограничава допълнително правата им заради безотговорната политика на Путин, добави говорителят.

Той призова Русия да се върне към спазване на международното законодателство, особено по отношение на човешките права и международното хуманитарно право. Говорителят настоя за прекратяване на обсадата и обстрела на Мариупол, както и на всички действия в Украйна на руските военни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст