От ГЕРБ обвиниха Петков, че се крие от депутатите

Парламент Десислава Атанасова

"Ако преди време въпросът, който вълнуваше българското общество беше "Кой?", днес той е "Къде?" е "Къде е Кирил Петков?". Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ-ДПС Десислава Атанасова на брифинг в парламента. "Защо председателят на българския парламент се е превърнал в параван, зад който се крие безпомощният министър-председател, който нито управлява процеси, нито има отговори? Въпросът "Къде е Петков" тежи с още по-голяма сила, след като насроченото за днес заседание на Министерския съвет беше отменено. Няма го в парламента, няма го и в Министерския съвет. Някъде се е евакуирал или ползва форсмажорни обстоятелства на непреодолима сила, за да не присъства", попита тя. По думите ѝ Корнелия Нинова изземва функцията на премиера и диктува не само дневния ред на обществото, но и това на Народното събрание. 

Интересен факт е че именно от ГЕРБ обвиниха премиера, че се крие и не желае да отговаря пред депутатите. Лидерът на тяхната партия и бивш премиер Бойко Борисов не желаеше да стъпи е пленарната зала през последните години на управлението си. Дори обвиняваше депутатите за нежеланието си да бъде изслушан.

"Не намирам за необходимо министър-председателят да идва и да дава обяснения в момента по този въпрос." Така председателят на парламента Никола Минчева отговори на искането на парламентарната група на ГЕРБ-СДС премиерът Кирил Петков да бъде извикан в парламента във връзка с ценовата криза и анонсираното от икономическия министър Корнелия Нинова въвеждане на режим на форсмажор.

В процедура по начина на водене Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС обясни, че "не става въпрос за треторазряден политически сюжет". От началото на днешното заседание за трети път от опозицията настояват за това изслушване. Дончев заяви, че поводите премиерът да говори пред народните представители вече са повече от един – кризата с цените на основни продукти, т. нар. форсмажор и участието му във важни срещи.

От началото на пленарното заседание днес от ГЕРБ  настояват председателят на парламента да се свърже с Петков и с вицепремиера Корнелия Нинова, които да дадат обяснение за това какви са плановете на правителството за въвеждането на форсмажор. Процедурата по начина на водене бе направена в хода на гласуванията на второ четене на промените в Закона за пазарите на финансови инструменти.

По-рано днес народните представители излязоха в почивка, след като ГЕРБ и БСП се скараха заради поисканото изслушване на премиера и вицепремиера. Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска почивката, за да може председателят на парламента Никола Минчев да се свърже с кабинета на премиера Кирил Петков, за да го уведоми, че една от парламентарните групи желае да зададе своите въпроси към него.

Александър Ненков в процедура по начина на водене припомни, че преди повече от час Никола Минчев е поел ангажимент за това да помисли как и по какъв начин да покани министър-председателя, за да даде обяснение за това, което е станало вчера по водещата новина, а именно – въвеждането на извънредни обстоятелства в държавата. "Виждам, че Министерският съвет, също поради някакви форсмажорни обстоятелства, не заседава днес, което означава, че министър-председателят и цялото правителство се крие, тъй като естествено на Министерския съвет ще бъде поставен въпросът за форсмажорните обстоятелства, които г-жа Нинова вчера анонсира", заяви Ненков.

"Форсмажор" означава непреодолима сила, каза колегата му Тома Биков. И добави, че непреодолимата сила в този кабинет е БСП. При тях всичко започва с форсмажор и свършва с форсминор, коментира Биков. 

Борислав Гуцанов от левицата също в процедура по начина на водене каза, че колегите му от ГЕРБ-СДС правят внушения пред обществеността, повтаряйки едно и също. 

Вчера вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова съобщи, че нейното ведомство ще предложи на заседание на Министерския съвет да бъде въведен форсмажор заради войната в Украйна със задна дата –  24 февруари, за всички сектори в българската икономика.

Решението за евентуално обявяване на форсмажор не е най-доброто, не е най-удачното решение на тази ситуация, заяви пред репортери в парламента Александър Ракшиев от Продължаваме Промяната". Той коментира, че от ПП са запознати с идеята, но към момента официално не е постъпвало предложение.

"Демократична България" се противопоставя на идеята за обявяване на форсмажор, коментира в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група Христо Иванов. Очевидно, смята Иванов, има проблем с разплащането на фирмите, но знаем, че в Министерството на финансите се разработват мерки в това отношение. От тази гледна точка такава радикална мярка, която нито е обсъдена, нито ние я намираме за обоснована, не е нещо, което е уместно на този етап, и ние ѝ се противопоставяме, подчерта председателят на ПГ на ДБ. Очакваме финансовото министерство да предложи своите идеи за механизми за балансиране на финансовите реалности на фирмите и вече ще обсъждаме техните предложения, подчерта депутатът.

ДПС също са внесли искане за изслушване в парламента на  Нинова. "Ние не знаем какво включва терминът "форсмажор", юристите не можаха да кажат, тъй като в нашето законодателство няма легална дефиниция за това, за тези обстоятелства", каза пред репортери зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев.

Форсмажорът в случая не е добро решение за икономиката, не е политически обосновано решение, коментира председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов пред журналисти в парламента. "Това, което предлага г-жа Нинова, е нещо отчаяно, което няма по никакъв начин да помогне на икономиката, смята Костадинов.

Междувременно от пресцентъра на БСП съобщиха, че депутати от левицата са внесли искане за изслушване на министър Нинова, само че не днес и не в пленарната зала, а в икономическата комисия в парламента. "Народните представители от парламентарната група на БСП за България Петър Кънев и Румен Гечев внесоха искане за изслушване на вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова на следващото редовно заседание на Комисията по икономическа политика и иновации на 23.03.2022 г. Искането е във връзка с намерението за обявяване на режим форсмажор, се казва в прессъобщението. На заседанието са поканени да участват и представители на работодателските организации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст