В разговор с Борисов Порошенко поиска помощ от България

Бойко Борисов

Бившият президент на Украйна Петро Порошенко, който в момента е командир на украински батальон, поиска помощ от България.

В 30-минутен разговор с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Порошенко призова: 

„Имаме нужда от повече оръжия, амуниции, ракети за противовъздушна отбрана. Имаме нужда от тях сега, не след две седмици или три седмици. Това е единственият инструмент да направим Русия слаба и да помогнем на Украйна да оцелее“. 

Лидерът на ГЕРБ се обяви за подкрепа на Украйна и отправи критики към българското правителство. 

„Имаме много колебливо правителство, спор между президента и премиера как да действат, ръководената от мен партия дори в опозиция е изключително твърда за незабавна подкрепа на Украйна. И ако това нещо влезе в парламента, ние ще го подкрепим на 100%, защото сега е война. Това трябва да бъде прекратено с надеждна отбрана“, заяви той.

Порошенко покани Борисов да посети Украйна в жест на солидарност.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви пред посланика на Украйна Виталий Москаленко, че парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи всяко решение на правителството, включително и предоставяне на военно оборудване, което да е в помощ на украинската страна.

„Важното е в парламента да се приеме решение и да ви се помогне с необходимото днес. Така че уважаемият министър-председател, ако прецени и вкара подобно решение в парламента, може да разчита на 59 гласа, съответно и списък с бронежилетки, каски, снаряди, каквото е необходимо, защото на силата трябва да се отговаря със сила, за да може да бъде спряна“, каза Борисов.

Виталий Москаленко повтори призива на президента Володимир Зеленски към страните от НАТО за създаване на зона, забранена за полети над Украйна и за предоставяне на каски, бронежилетки, муниции и боеприпаси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст