Всеки прокурор да може да сезира Европрокуратурата

Лаура Кьовеши

И редовите прокурори да могат да сезират Европейската прокуратура.

Това предлага министърът на правосъдието Надежда Йорданов. Идеята си, както и готвени промени в Закона за съдебната власт, свързани с автономността на българските европейски делегирани прокурори, тя обсъди с ръководителя на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши.

През втория ден от посещението ѝ у нас Кьовеши се срещна и с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев.

Предложението е всеки прокурор, ако при него има досъдебно производство или предварителна проверка и установи, че има данни за злоупотреба с европейски пари, да препрати делото до офиса на Кьовеши.

"Без да е задължен да минава през Върховна касационна прокуратура, какъвто в момента е редът", обясни Надежда Йорданова.

Тази идея е продължение на вече реализираната – да се разшири институционалния вход към Европейската прокуратура. Част от тази политика – прокуратурата да не е разпределителят на сигнали, е договорката от вчера Министерският съвет да стане контактна точка.

Правосъдният министър напомни, че към правителството работи главен инспекторат, който прави сериозни проверки, а сигнали постъпват и пряко към министър-председателя.

"Така че не е необходимо след като в администрацията на Министерски съвет или при премиера има достатъчно данни, тези данни да трябва да текат през други институции и да се губи бюрократично време", посочи тя.

С Кьовеши Йорданова е обсъдила и промени в Закона за съдебната власт, даващи по-висока логистична автономност на европейските делегирани прокурори. В момента те са в сградата на Софийската районна прокуратура и ползват деловодството на държавното обвинение.

 "Ние трябва да създадем такава инфраструктура, която да гарантира тяхната независима работа, невмешателството им, неоказването на какъвто и да било натиск, и съответно, разбира се, тайната на разследването", каза още правосъдният министър.

На въпрос станало ли  е дума за исканата от управляващото мнозинство оставка на главния прокурор, министър Йорданов отговори: "Не. Това са вътрешнополитически въпроси".

За последвалата среща на Лаура Кьовеши с Иван Гешев имаше прессъобщение и снимки.

"Двете страни изразиха общата удовлетвореност от доброто сътрудничество и постигнатото до момента. Главният прокурор Иван Гешев изрази увереността си за продължаване на ефективния диалог между двете институции", пише в в него.

В късния следобед от офиса на Лаура Кьовеши публикуваха в Туитър снимки само от срещите ѝ с Бойко Рашков и Надежда Йорданова.

"Консистентност, решителност, действие – ключовите думи, които описват една много продуктивна визита. Днес европейският главен прокурор проведе срещи с министъра на вътрешните работи и на правосъдието и също среща от учтивост с главния прокурор", пише над снимките. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст