Газовата връзка с Гърция ще заработи през есента

Кирил Петков инспектира газовата връзка с Гърция в Комотини

Премиерът Кирил Петков пристигна край гръцкия град Комотини, където заедно с министъра на енергетиката Александър Николов направи оглед на строежа на интерконектора между България и Гърция. Заедно с тях е и началникът на политическия кабинет на Петков – Лена Бориславова. Българската делегация беше посрещната от гръцкия министър на околната среда и енергетиката Константинос Скрекас. Двете страни отбелязаха важността на проекта. От визитата стана ясно, че  газовата връзка с Гърция ще заработи през септември.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Миналата седмица министър-председателят Кирил Петков инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора.

"Физическата инфраструктура вече е налице, в момента се прави хидравличното тестване. Това означава, че сме напреднали много, което потвърждава тезата, че през последните три месеца е направено повече, отколкото в последната година", каза премиерът пред репортери в Комотини. По думите му завършването на проекта е много важно, защото, когато се говори за диверсификация, това означава по-ниски цени на газа, на парното през следващата зима, по-малък натиск върху цените. Петков каза, че е минал по цялото трасе и познава всеки метър на трасето. Всички тръби са поставени, трябва да се сложат кабелите, които управляват трасето, уточни той. "Ако се завърши в края на юни, през септември азерският газ ще си върви напълно комерсиално", обяви министър-председателят.

Премиерът припомни, че изграждането на газовата връзка с Гърция се бави 12 години. "Тази тръба не е построена 12 години, а руската тръба е построена за 3 години", изтъкна той.

Във връзка с преговорите с "Газпром" (за нов договор от 2023 г.) той отбеляза, че трябва да сме готови за всякакъв сценарий, включително за такъв, при който нямаме доставки оттам. "Ако нещата се оправят, няма война и може да се преговаря, газът от "Газпром" ще бъде част от нашия микс. Съвсем различно е да преговаряш с една страна, когато имаш опции", категоричен е Кирил Петков.  По думите му България има три алтернативни източници на газ, ако спрат доставките от Русия: "Този може да докара 3 милиарда кубически метра – горе-долу консумацията на България, отделно връзката през Месемврия , отделно имаме и през Турция връзка, така че абсолютно сме готови за такъв сценарий."

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст