Кремъл: От ембарго на руски нефт ще пострада ЕС, а не САЩ

Дмитрий Песков

Кремъл заяви днес, че Европа ще пострада тежко от въвеждането на ембарго върху руския петрол, което ще нанесе удар по енергийния баланс на континента, но няма да повлияе на САЩ, предаде Ройтерс. Някои външни министри от ЕС настояват за налагане на ембарго върху руския петрол като част от засилването на санкциите срещу Русия заради войната в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза пред репортери, че въпросът за ембаргото върху петрола е сложна тема.

"Подобно ембарго би се отразило много сериозно на световния петролен пазар, ще се отрази много зле на енергийния баланс на Европейския континент", заяви той. "Нищо няма да се промени за американците и те ще се чувстват много по-добре от европейците (в случай на петролно ембарго). Това би било тежко за европейците – такова решение би засегнало всички", добави Песков.

Говорителят каза също, че все още няма значителен пробив в мирните преговори между Москва и Киев и призова страните, които имат влияние в Украйна, да го използват, за да накарат Киев да заеме по-конструктивна позиция. По думите на Песков преди да има основа за евентуална среща между президента Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски, първо трябва да има значителен напредък в преговорите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст