ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

БОЕЦ осъди за 4000 лева прокуратурата заради наклеветяване пред Европарламента

Прокуратура на Република България

Гражданското сдружение БОЕЦ осъди прокуратурата да плати обезщетение от 4000 лева заради клеветнически твърдения, изнесени от заместник-главния прокурор Даниела Машева пред комисията ЛИБЕ в Европейския парламент. Машева си е позволила писмено да обяви пред евродепутатите, че прокуратурата е атакувана, защото е увредила “икономически интереси“ на мнозина. Заради това засегнатите са предприели атаки срещу прокуратурата, “включително и такива с медиен и политически характер“, сочи Дунавмост.

Писмото е изпратено в края на септември 2020 година, в разгара на гражданските протести с искането на оставката на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Две седмици по-късно Европейския парламент излезе с резолюция срещу България, с което констатира влошаването на състоянието на върховенството на правото в страната.

Прокуратура атакува БОЕЦ пред евродепутатите с твърдението, че връзката на организацията с банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия е “очевидна и може да се направи обосновано предположение, че действията на представителите на тази неправителствена организация (критиките ѝ срещу прокуратурата) са мотивирани именно от интересите на подсъдимия Василев“.

След завеждане на делото за клевета, прокуратурата не е дала никакви доказателства, за да докаже твърденията си.

Съдът намира за напълно доказани твърденията на БОЕЦ, че твърденията за връзката на сдружението с Цветан Василев са лъжливи и внушават задкулисни зависимости с лице, обвинено за фалита на КТБ. “По този начин Прокуратурата на Република България по недопустим начин, въпреки че е държавна институция, злепоставила ищеца без каквато и да било конкретика и без доказателства. В действителност сдружението се финансира прозрачно – чрез постъпления от членски внос и дарения от последователи и съмишленици“, казва БОЕЦ до съда.

В рамките на делото прокуратурата прави абсурдното твърдение, че изнесената информация “няма обективно позорен и злепоставящ характер, поради което е без значение дали е вярна“, става ясно от решението на съдия Десислава Тошева, което може да бъде обжалвано.

Съдът казва, че твърденията, подписани от заместник-главния прокурор, имат позорящ характер. Съдия Тошева напомня, че прокуратурата е длъжна да разпространява достоверна информация, защото има засилено влияние над обществените отношения и общественото доверие към тях по дефиниция е голямо. “Поради това не може да се приеме тезата на ответника, че се касае просто за предположения за факти, които могат да се окажат правилни или неправилни сред провеждане на производство по Наказателно-процесуалния кодекс“, пише в решението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст