Fitch Ratings понижи прогнозата си за световния растеж и повиши инфлационните очаквания

пазари

Перспективата за увеличение на глобалния БВП се е влошила значително в резултат на нарастващите инфлационните предизвикателства, произтичащи от руската инвазия в Украйна, която заплашва световните енергийни доставки, посочва международната кредитна агенция Fitch Ratings.

В публикуваната си на 21 март "Световна икономическа перспектива" компанията понижава прогнозата си за тазгодишния растеж на глобалния БВП с 0.7% – до 3.5 процента. Очакванията за еврозоната са орязани с 1.5% – до 3%, за Великобритания – с 1.2% – до 3.8%, а за Съединените щати – с далеч по-скромните 0.2% – до 3.5 процента. Предвижданията на агенцията за Китай са за 4.8% икономически ръст, за Индия – за 8.7% увеличение на БВП за фискалната 2022-а, а за Русия – сериозен икономически спад с 8 процента. 

Fitch Ratings ревизира надолу с 0.2% – до 2.8%, и прогнозата си за глобалния растеж през 2023-а. През идната година  БВП на САЩ се очаква да се повиши с 1.6%, на еврозоната – с 2.3%, на Китай – с 5.1%, на Индия – с 8.5%, а в Русия ще има нов спад от 0.2 процента.  

Тези преоценки са резултат не само от по-високите цени на енергията и от военните действия в Украйна, но и от очакваното по-бързо повишение на лихвените проценти в САЩ в отговор на инфлационното настъпление. Федералният резерв вече повиши основната лихва с 0.25% през март и обеща по-агресивен последващ ръст с 0.5 процента. Очакванията на експертите на Fitch Ratings са за общо седем лихвени увеличения през тази година и 3% основна щатска лихва до края на 2023-а. Европейската централна банка вероятно ще качи лихвения процент по основните си операции за рефинансиране с 25 базови пункта през първото тримесечие на 2023-а.

Главният икономист на рейтинговата агенция Брайън Култън предупреждава, че "глобалната инфлация се е завърнала с огромна мощ след поне 20-годишно отсъствие … и ситуацията започва да се усеща като момент на промяна на инфлационния режим". 

Експертите повишават значително инфлационните си оценки. Те прогнозират скок до 9% и средно 7% инфлация, измерена чрез индекса на потребителските цени в САЩ, през 2022-а – с 2.5% над декемврийските очаквания за 4.5 процента. За еврозоната предвижданията са за средно 5% инфлационен ръст за тази календарна година – почти двойно по-голям от предишните 2.6%, а за Великобритания – 6.6% срещу прогнозираните през декември 2021-а 4.5 процента.  

Fitch Ratings посочва, че потенциалният масивен шок върху глобалното предлагане понижава растежа и тласка нагоре инфлацията. А руското настъпление в Украйна и наложените икономически санкции срещу Кремъл застрашават световните енергийни доставки. При това, тези наказателни мерки няма да бъдат премахнати в близко бъдеще, което е лоша новина, защото Русия подсигурява около 10% от глобалното енергийно предлагане, включително 17% от природния газ и 12% от суровия петрол. Скокът на газовите и на петролните котировки ще повиши производствените разходи и ще редуцира реалните доходи на домакинствата. 

Fitch Ratings очаква световните цени на петрола да се задържат високи: средно 100 щ. долара за барел сорт "Брент" през 2022-а и 80 долара за барел през 2023-а. За американския сорт WTI оценките се завишават на средно 95 долара за барел през тази година.

Русия е подсигурявала около една четвърт от първичното енергийно потребление в еврозоната през 2019-а, което се равнява на дела на ОПЕК в световния петролен продукт за производството на енергия през 1973-а. Диверсификацията към други енергийни източници ще отнеме време, което предполага фискална подкрепа за омекотяване на шока. 

Инфлационните предизвикателства и проблемите с доставките могат да поразят много по-сериозно глобалния растеж, ако предизвикат по-агресивен възходящ лихвен цикъл в САЩ и тласнат петролните котировки до 150 щ. долара за барел по-продължителен период. Агенцията не изключва енергиен недостиг и режим на потреблението на енергия в Европа при рязко спиране на руските доставки. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст