КНСБ поиска минималната заплата да нарасне отново през юли

пари

Бизнес и синдикати обсъдиха  с представители на държавата въвеждането с постановление на новият размер на минималната заплата от 1 април, която с приетия държавен бюджет ще е 710 лева. В рамките на Националния тристранен съвет от синдикатите приветстват ръста от 9 процента, но констатираха, че минималният доход вече изостава при инфлация от 10 на сто още за февруари тази година.

Любомир Костов от КНСБ поиска с актуализацията на бюджета през юли минималната заплата да нарасне отново и е 760 лева.   

"От една страна, да има предвидимост за бизнеса – да свикне по-бързо. От друга страна, да зададем посоката, в която тръгва държавата ни, а именно, вместо да обсъждаме постоянно какъв да е размерът на минималната заплата, в средносрочна бюджетна прогноза, която предстои да се актуализира, изпълнителната власт да излезне, да каже, че ще е 50% и да следва тази посока за развитие в следващите няколко години", обясни той.

Бизнес организациите не подкрепят повишаването на минималната заплата, определена от държавата. Кънчо Стойчев от Асоциацията на индустриалния капитал поиска минималната заплата да е брутна и да не включва начисляването на добавката известна като „Клас прослужено време“. 

Работодателската организация поиска договаряне на минимални заплати по икономически дейности. 

Социалните партньори подкрепиха  поредното удължаване на действието на мярката за запазване на заетостта 60 на 40, която да се прилага за последно от април до юни. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст