Сертификат за високи стандарти за социални и екологични дейности за българска фирма

пазари

„Девин“ ЕАД е първата българска компания, която е сертифицирана като B Corp, съобщиха от компанията. Сертифицираните B Corporations или B Corps са фирми, притежатели на удостоверение от B Lab, че отговарят на най-високите стандарти за социални и екологични показатели, прозрачност и отчетност. Това стана възможно, тъй като „Девин“ е част от белгийската група Spadel, която е първата семейна група за бутилиране на минерална вода, която получава сертификат B Corp. Така този сертификат важи както за групата като цяло, така и за всяка от своите марки: SPA и Bru в Белгия, Carola и Wattwiller във Франция и DEVIN в България.

Както Марк дьо Боа, главен изпълнителен директор на Spadel, посочва, сертификацията „е само началото на нашето пътуване, тъй като Spadel и нейните марки ще се стремят към все по-високи и по-високи постижения през следващите години.“

B Corp е международно движение, което обединява 4500 компании по целия свят, 160 от които в страните от Бенелюкс. Всички те споделят едни и същи ценности и са решени да работят заедно, за да оказват положително и значимо въздействие върху света около тях. За да получи сертификат B Corp, една компания трябва не само да достигне изключително високи стандарти за социални и екологични дейности (с оценка на въздействието над 80 точки), но и да промени структурата си на управление, за да бъде отговорна пред всички заинтересовани страни и да демонстрира възможно най-голяма прозрачност.

Да бъдем първата компания в България, сертифицирана с B Corp, е изключителна привилегия и признание. Работихме много и резултатът не закъсня. Освен проучванията на пазара, които ни нареждат на първо място в областите „Доверие“ и „Устойчивост“ в сектора за бързооборотни стоки, вече сме и първата компания на българския пазар, която получава международното признание B Corp, което ни прави изключително горди“, казва Борислава Налбантова, изпълнителен директор на „Девин“ ЕАД.

Няколко инициативи на групата Spadel и нейните марки направиха възможно удостояването им със сертификата B Corp. През 2020 г. тя стана първата въглеродно неутрална група за бутилиране на минерална вода в Европа за целия жизнен цикъл на своите продукти: от транспортирането на материалите до бутилиращите фабрики до рециклирането на опаковките след употреба.

Групата наема местни хора, които се снабдяват почти изцяло от местни доставчици, и се ангажира да инвестира поне 5% от печалбата си за годината в местни партньори и местни акции на солидарност. През 2021 г. този процент нарасна до 5.39 на сто.

В България „Девин“ ЕАД е не само първата компания за бутилиране на минерална вода, получила сертификата B Corp, но всъщност първата българска марка, спечелила това безценно признание. От лятото на 2020 г. бутилиращата фабрика на „Девин“ работи изцяло със зелена енергия, като марката се ангажира повече от всякога да опазва изключителната природна среда в региона на Родопите, откъдето идва водата за DEVIN.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст