Кремъл: Преговорите с Украйна не са достатъчно “съдържателни”

песков

Кремъл заяви днес, че водените с Киев преговори до момента не са били достатъчно "съдържателни", а украинският президент Володимир Зеленски обяви, от своя страна, че е готов на "компромиси", които иска да подложи на референдум, предаде Франс прес.

"В момента е в ход определен процес (на преговори), но бихме искали той да е по-енергичен, по-съдържателен", каза пред журналисти говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

Песков отказа да каже върху какво работят руската и украинската делегация, "тъй като огласяването на тези въпроси в настоящия момент може само да попречи на преговорния процес, който вече се развива по-бавно и не така съдържателно, както бихме искали".

Той беше запитан за думите на украинския президент Зеленски, който вчера каза, че е готов да обсъди в руския си колега Владимир Путин "компромис" за Донбас и за Крим, за да се сложи край на военните действия, започнати от Русия на 24 февруари.

"Украйна е суверенна държава и такива могат и трябва да бъдат вътрешнодържавните процедури“, отговори Песков на въпрос как се отнася Кремъл към идеята за възможен референдум в Украйна по въпроса за компромисите с Руската федерация, предаде ТАСС.

Зеленски вече предупреди, че споразумение с Москва ще трябва да бъде ратифицирано от украинците на референдум.

По време на преговорите Украйна настоява за прекратяване на огъня, изтегляне на руските сили от страната, както и за определяне на държави гаранти за сигурността й, които да се намесват в случай на руска атака.

Москва пък заявява, че иска да демилитаризира и "денацифицира" Украйна, а също прозападната й съседка да получи неутрален статут.

Днес Кремъл отхвърли американските предупреждения, че вероятно се готви да извършва кибератаки в отговор на западните санкции и каза, че не се занимава с "бандитизъм", предаде Ройтерс.

Американският президент Джо Байдън вчера предупреди бизнеса да направи повече, за да се защити от възможни кибератаки от Русия и каза, че има все повече "разузнавателни данни", че Москва проучва възможности на този фронт.

Песков заяви пред репортери, че "Руската федерация, за разлика от западните държави, включително САЩ, не се занимава с държавен бандитизъм".

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст