Полша може да помогне за ремонта на български МиГ-29

Румен Радев се среща с президента на Република Полша Анджей Дуда

Полша е заявила готовност да помогне с ремонта на български изтребители МиГ-29. Това стана ясно от изявление на президента Румен Радев след среща с полския му колега Анджей Дуда, който е на работно посещение у нас. Това се налага, тъй като ресурсът на изтребителната ни авиация изтича до края на годината, а ескадрила F-16 в оперативна готовност можем да очакваме към 2030 г.

"Единни сме в нашата оценка за тази недопустима и братоубийствена война между два братски славянски народа, както и в нашия съвместен призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията", каза Радев по повод войната в Украйна и изтъкна, че тази война е заплаха за международната сигурност. "Пред очите ни се срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа. Руската агресия в Украйна поставя особено остро въпроса за нашата сигурност. И тук ние, заедно с Полша, сме единни в усилията си за укрепването на източния фланг на Алианса, за създаване на необходимите условия за въвеждане в действие на плановете за степенуван отговор в зависимост от степента на заплахите", добави президентът. "Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия. Това обаче не отменя голямата отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство – да градим и развиваме собствен отбранителен капацитет. България не може да бъде част от новата отбранителна концепция на Алианса без реални и съвременни отбранителни способности", изтъкна той.

Румен Радев посочи, че преди дни Анджей Дуда е подписал Закон за отбрана на отечеството. Там се създава специален фонд за подкрепа на въоръжените сили, а в училищата се връщат елементи от обучението по отбрана. Държавният глава отчете, че и в Румъния са предприети подобни мерки. "В тези държави от години е в ход дълбока модернизация на въоръжените сили. Полша освен своите модерни близо 50 F-16, очаква и своите F-35. Наред с това в тези страни се поддържа и експлоатира и руско въоръжение в интерес на националната отбрана", отчете Радев. По този повод той констатира, че дългогодишното неглижиране на проблемите на отбраната в България са довели до дефицит на способности. И сега са нужни неотложни мерки за неговото преодоляване. "Особено критичен в България е проблемът с изтребителната авиация, където ресурсът на двигателите на самолетите изтича до края на тази година, а оперативна готовност на ескадрила F-16 за носене на бойно дежурство може да очакваме евентуално около 2030 г.", уточни държавният глава.

По думите му, ако България не предприеме спешни мерки в тази посока, рискуваме да "загробим" 110-годишната ни военна авиация и "да се молим на комшиите" да поемат нашите ангажименти. "Да загубим въздушен суверенитет, да абдикираме от нашите съюзнически задължения. И не на последно място – да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и да го обслужва", изброи рисковете президентът.

Полският президент е изразил готовност незабавно експертни екипи да обсъдят възможността за оказване на съдействие на България за поддръжката на МиГ-29 с възможностите на полската индустрия и военновъздушни сили. "Единни сме и в нашето разбиране за необходимостта от солидарност и обединени усилия за гарантирането на нашата сигурност в бъдеще. Това за нас означава не само развитие на собствения отбранителен капацитет. Означава много повече съвместни учения и тренировки с нашите съюзници на източния фланг и повишена ситуационна осведоменост. Означава по-голяма устойчивост на мобилността и на системата на логистика", категоричен е Румен Радев.

Президентът работи заедно с колегите си от Румъния и Гърция, за да се подобри инфраструктурната свързаност – жп, шосейна и тръбопроводи за гориво от гръцките пристанища, през България към Румъния. С президента Дуда е обсъдил и възможността да се изгради такава система от тръбопроводи по цялото продължение на източния фланг. Този подход ще бъде предложен и на предстоящата Среща на върха на НАТО след два дни.

"Оставаме единни и в нашата ангажираност за оказване на помощ на всички, които търсят спасение от войната. Забележителен е примерът на Полша, където вече са приети над 2 милиона бежанци от Украйна", подчерта още Румен Радев. България вече има оказана подкрепа на над 100 000 украински граждани и страната ни полага всички усилия те да получат подслон, храна, медицински грижи, работа и образование, напомни той. "Нашият съвместен призив към ЕС е за подкрепа в дългосрочен план за това сериозно натоварване за нашите държави, но това е и наш дълг, от който няма да се откажем", каза президентът.

Румен Радев и Анджей Дуда са обсъдили и общите усилия за продължаване на оказване на хуманитарна подкрепа за Украйна. Българският президент призова българското правителство за разглеждане на възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски, особено с акцент на районите, където преобладава българско малцинство, подложено на обстрел.

Полският държавен глава определи действията на Русия в Украйна като военни престъпления и изрази надежда, че отговорните за случващото се ще бъдат изправени пред международните съдилища. "Руската армия се държи в Мариупол по същия начин, по който нацистите са бомбардирали Полша през Втората световна война. Затова се надявам, че на срещата на върха НАТО ще защити по еднозначен начин народа и суверенитета на Украйна. За да задържим руската агресия, трябва да сме сплотени и твърди и това, което ще изправим пред Русия, трябва да е толкова силно и сдържащо, че здравият разум да предотврати тази алчност за разширяване на границите за сметка на други държави", подчерта каза Дуда.

"Русия сега показва какво е военен терор, но преди ни е показвала какво е енергиен шантаж." – каза полският президент.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст