Важно е да се разшири кръгът на държавите, от които приемаме туристи

За поредна година отличия в туризма за Хотел Роял Спа Велинград

Сложната ситуация, наложена в резултат на военните действия в Украйна, заедно с продължаващите мерки срещу ковид пандемията, правят още по-трудно да се прогнозират възможностите за развитието на туризма ни преди предстоящи летен сезон. Това налага вземането на по-активни мерки за търсене на нови пазари извън тези на Русия и Украйна, които са сред важните на България от години.

В тази посока са и последните срещи на министъра на туризма и неговите земестници, в които се представят предимствата на страната ни в различни сегменти от този отрасъл, който е сред най-важните за страната ни. Сега е особено належащо да се разшири и кръгът на държавите, от които приемаме гости за почивка или екскурзия у нас.

Но заедно с това много важно е да върнем привлекателността на туризма ни, както и да покажем, че антиковид мерките, които се вземат, създават една сигурна и безопасна среда за туристите. 

В посока търсене на нови пазари е и срещата на министър Проданов с посланици на арабските страни, с които е обсъдил

развитието на здравния туризъм у нас.

Един от приоритетите на министерството сега е улесняване на процеса за издаване на визи за граждани на трети страни и активно работи по темата според министъра. Вече се провеждат работни срещи и е създадена междуведомствена работна група по въпроса, тъй като той е важна предпоставка за увеличаване на туристопотока към България.    

Чуждестранните дипломати са споделили впечатлението си, че страната ни има добре развита практика в здравния туризъм и нейните традиции в сферата са добре познати. Посланиците са изразили готовност за сътрудничество в сферата на туризма и развитието му между България и държавите от арабския свят.

Живко Иванов от Българския съюз по балнеология и СПА туризъм е акцентирал върху това, че страната ни е международно призната дестинация в сферата на здравния туризъм, рехабилитацията и рекреацията, като ще се съдейства за сътрудничество с туристически организации от арабските страни.

Министърът на туризма Христо Проданов разговаря с посланика на Кралство Мароко Закия Ел Мидауи, като двамата се категорични, че е важно да се работи по съвместни проекти, насочени към увеличаване на двустранния туристопоток. Преди пандемията от COVID-19 е имало интерес и към двете страни, но въведените рестриктивни мерки в Мароко и България са нарушили този ритъм.

Дипломатът обаче е подчертал, че

мароканците оценяват България като привлекателна дестинация за ски и спа туризъм.

В тази връзка е важно да се стимулират туристите и от България, и от Мароко да опознаят забележителностите в двете държави.

Заместник-министър проф. Мариела Модева е обсъждала с посланика на Молдова в София Анатол Чебук увеличаването на туристопотока между двете държави и бъдещи съвместни инициативи. Молдова е приоритетен туристически пазар и партньор на България. През миналата година общият брой на туристическите посещения от тази страна у нас е бил 84 291. Според заместник-министър Модева именно в културното многообразие се крие възможността за добри международни отношения, а

молдовските туристи са желани гости в България

въпреки несигурната ситуация в момента в региона. Приближавайки се до летния сезон, се надявам все по-голяма част от мерките да бъдат премахнати, отбеляза заместник-министърът. Работи се и за по-олекотен режим за влизане с страната, така че входящият туристопоток да се увеличава.

Посланик Анатол Чебук е отбелязал, че двустранните отношения в областта на туризма са изключително важни за Молдова. Според него голяма част от молдовските граждани, които са избирали Украйна за своята почивка и ваканция ще се насочат към други дестинации, включително и България. Обсъдено е било и създаването общи културни и туристически маршрути съвместно с Румъния. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст