ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Най-рано след 10 дни държавата ще започне да купува зърно

жито

Най-рано след 10 дни държавата ще има готовност да започне да изкупува зърно за държавния резерв. Дотогава обаче може да се окаже, че в страната не са останали планираните за купуване количества хлебна пшеница. Това стана ясно при изслушването на земеделския министър в ресорната парламентарна комисия. 

Министър Иванов не изключи вероятността с тези темпове на износ в страната да не остане зърно от старата реколта и апелира към национална отговорност производители и търговци. Депутатът от ДПС Димитър Арамов призова за крайни мерки, които според министъра, са невъзможни.

"Сериозната мярка е една. Тя е ясна на всички. Трябва да се спре износът – категорично, ясно и точно, за да може да изкупите въобще някакви количества зърно, защото ако се забавите още няколко седмици, накрая няма да има смисъл и да го спирате износа", заяви депутатът.

"Недвусмислено няколко пъти получихме предупреждение от Европейската комисия, че ако наложим забрана за износ, ще бъдем жестоко санкционирани", отговори министърът.

"Дори войната да спре, държавата пак трябва да изкупи и складира зърно, защото излизането от пазара на двете големи производителки – Русия и Украйна, ще доведе до рязък скок в цената на живото от новата реколка, а никой не иска да купува хляб от 6.00 лева", каза земеделският министър Иван Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст