ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Общо 70 млн. евро са за пограничните ни райони със Сърбия и Северна Македония

пазари

Близо 70 млн. евро ще бъдат инвестирани до 2027 г. за развитие на пограничните региони на България с Република Северна Македония и Сърбия по европейските  програми за трансгранично сътрудничество. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов пред парламентарната комисия по политиките за българите извън страната. В граничните региони на западните ни съседки живеят много наши сънародници, които се възползват директно и индиректно от този вид инвестиции.

България има ангажимент да подкрепя значимите по численост български общности зад граница. Според министър Караджов програмите дават възможност за сътрудничество, изграждане на партньорство и контакти между българите от двете страни на границата. „Това е предпоставка за икономически тласък за бедните погранични райони, в които живеят българи“, отбеляза вицепремиерът.

Чрез изпълнението на програмите за трансгранично сътрудничество са постигнати значителни резултати. Само за последните осем години между България, Северна Македония и Сърбия са реализирани проекти за 53 млн. евро в различни области от двете страни на границите. Хората в тях общуват, създават общи инициативи и започнаха да работят заедно. Те вече много добре знаят, че имат сходни проблеми, предизвикателства, но и общи цели за подобряване на условията за живот и бизнес, отбелязват от министерството.

В периода до 2027 г. програмите ще финансират проекти, насочени към преодоляване на климатичните изменения, бедствията, здравните и икономическите кризи. „Стратегическите ни цели включат изграждането на  дългоочаквания граничен пункт „Клепало“ със Северна Македония, както и значително повишаване на ефективността на пожарните и аварийните служби в България и Сърбия при бедствия, аварии и катастрофи“, информира министър Караджов. Предвижда се също така да бъдат подкрепени с директни грантове представителите на малкия и среден бизнес, който е гръбнакът на икономиката в пограничните райони.

Половината от средствата по програмите ще са за интегрирани проекти, които идват от местните общности и се приоритизират от тях. Европейският съюз насърчава подхода „отдолу-нагоре“ и тук е големият шанс за българските общности да станат още по-активни участници в този процес като предлагат най-важните за регионите им проекти.  До момента те са проявявали значителна активност, като през програмния период 2014-2020 г. половината от сключените договори по програмата за трансгранично сътрудничество със Сърбия, например, са включвали представителства на българските общности. Общият размер на финансирането за тези проекти е 17.5 милиона евро.

Един от приоритетите по новата програма 2021-2027 г. ще насърчава широкото партньорство при изпълнение на проектите, които са в обхвата на териториалната стратегия. Това включва и български общности в граничните региони. Тук планираният бюджет е 21 млн. евро, което е по-голяма подкрепа в сравнение с тази от предходния период. Подкрепата по програмата с Република Северна Македония също е увеличена с 50% през програмен период 2021-2027 г., с което се осигуряват допълнителни възможности за достъп до финансиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст