Руската прокуратура е предупредила спрелите работа вериги IKEA и OBI

Ikea Икеа

Прокуратурата е предупредила разположените в Подмосковието компании IKEA и OBI, които са с чуждестранни собственици, за недопускане на нарушение на правата на служителите им и данъчното законодателство. Това съобщи ТАСС като се позовава на свой източник от правоприлагащите органи.

Сред предупредените са и френският производител на гуми Michelin, производителят на строителна и селскостопанска техника JCB и датският производител на помпи и оборудване Grundfos. „Също така скоро ще има предупреждение и към американския производител 3М и шведската компания H&M", е казал източникът на агенцията.

По-рано Генералната прокуратура на Руската федерация е инструктирала отговорните органи да организират ежедневен мониторинг за спазване на законодателството от всички организации, които са под чуждестранен контрол и осъществяват дейност на територията на Московска област.

Какво става със служителите на компаниите?

В случай, че дадена компания не работи или е в престой, работодателят е задължен да продължи да изплаща възнаграждение на служителите си. Това отбелязва заместник-председателят на Федерацията на независимите профсъюзи на Русия (ФНПР) Александър Шершуков. По неговите думи, при съкращение работникът не може да бъде уволнен веднага – той трябва да бъде предупреден, както е записано в трудовото законодателство на Руската федерация. При нарушение на правата на хората, профсъюзната организация в компанията може да ги защити. Човек също така може да го направи и сам като се обърне към инспекцията по труда или съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST