ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ и съюзниците им ще решат дали Русия да остане в Г-20

путин

САЩ и техните западни съюзници ще решат дали Русия трябва да остане в рамките на Групата на двадесетте (Г-20), в която членуват страните с най-големи икономики в света, след нахлуването на Русия в Украйна, съобщиха за Ройтерс източници, участващи в обсъжданията, цитирани от БТА. Вероятността на всяко предложение за пълно изключване на Русия да бъде наложено вето от останалите членове на клуба, в който влизат Китай, Индия, Саудитска Арабия и други, повиши перспективата някои страни да пропуснат срещите на Г-20 тази година, казаха източниците.

Г-20, заедно с по-малката Група на седемте – включваща само САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада, Япония и Великобритания – е ключова международна платформа за координиране на многостранни действия  – от изменението на климата до трансграничния дълг. Русия е изправена пред атака от международни санкции, предприета от западните държави, които целят да я изолират от световната икономика, в това число и изключването ѝ от международната система за междубанкови разплащания СУИФТ и ограничаване на сделките на централната ѝ банка.

"Обсъждаше се дали е уместно Русия да бъде част от Г-20", заяви високопоставен източник от Г-7. "Ако Русия остане член, организацията ще стане по-малко полезна", аргументира се той.

Запитан дали президентът на САЩ Джо Байдън ще предприеме действия за изтласкване на Русия от Г-20, когато се срещне със съюзниците си в Брюксел тази седмица, Джейк Съливан, съветник по националната сигурност, отговори пред репортери в Белия дом, че Вашингтон не вярва, че нещата могат да продължат както досега  за Русия в международните институции и в международната общност. Въпреки това Съединените щати планират да се консултират със своите съюзници, преди да бъдат направени други изявления, каза той.

Източник от Европейския съюз отделно потвърди обсъжданията за статута на Русия на предстоящите срещи на Г-20, чийто ротационен председател в момента е Индонезия.

Междувременно стана ясно, че руският президент Владимир Путин възнамерява да участва в срещата на върха на Г-20, която ще се състои по-късно тази година в Индонезия. Това съобщи руският посланик в Джакарта след призивите от някои страни – членки на групата, Русия да бъде изключена от нея. "Не само Г-20, много организации се опитват да изгонят Русия. Реакцията на Запада е абсолютно несъразмерна", заяви на пресконференция посланик Людмила Воробьова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст