ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“Продължаваме промяната” предлага Андрей Гюров за шеф на БНБ

Парламент Андрей Гюров

"Продължаваме промяната" предлага председателя на парламентарната група на партията Андрей Гюров за шеф на БНБ. Сред спряганите имена за позицията е и Любомир Каримански от "Има такъв народ". Срокът за номинации за нов управител на БНБ изтича днес (23 март). Той беше удължен със седем дни, след като не беше получена нито една номинация досега. Мандатът на настоящия гуверньор Димитър Радев изтече през юли миналата година.

"Нашето предложение е Андрей Гюров, въпреки че сигурно ще е в ущърб на нашата парламентарна група да загубим водача си". Това заяви пред БНР депутатът от ПП Венеция Нецова-Ангова. "Небезизвестно е, че управляващото мнозинство не спази първия срок за номиниране на кандидат за БНБ. Това е обективен факт и това е факт, защото приемаме изключително сериозно тази позиция и това да намерим най-правилния човек, който да има необходимата експертиза, професионален опит и етика, така че да може следващите шест години да води страната напред в банковия и финансовия сектор. Смятам, че е важно България да получи възможно най-добрия гуверньор, който наистина да следи за банковия надзор и да води страната към влизане в еврозоната. Позицията е много отговорна, а и сме във време, в което има война в Украйна, все още тлееща пандемия, енергийна криза в Европа и в света", каза Нецова.

Андрей Гюров е преподавател по финанси в Американския университет. Има над 15-годишен опит на експертни и ръководни длъжности в банкови институции в САЩ и Европа и е консултирал компании като Raiffeisen Austria, BAWAG P.S.K., Unicredit Bulbank и други. Фокусът на работата му са системите за управление на кредитния риск, като разработени от него модели се използват в над 100 финансови институции в цяла Европа. 

На 16 март депутатите приеха предложените от парламентарната Комисия по бюджет и финанси правила за условията и реда за предлагане на кандидати за гуверньор на централната банка, предоставяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси. Бе определена и процедурата му за избор от Народното събрание. От присъстващите в пленарната зала 218 депутати, 120 подкрепиха предложението срокът да е седем дни, други 25 бяха против, а 73 се въздържаха.

Именно Андрей Гюров преди това предложи срокът да е 14 дни, а първоначално поиска да е дори 20, но предложението му бе отхвърлено от мнозинството. Това стана повод за напрежение между коалиционните партньори от ПП и ИТН. Аргументите на Гюров бяха, че разговорите трябва да се водят не само в коалицията, но и с останалите партии. И подчерта, че страната се намира в условия на международна криза.  А Кирил Симеонов от ИТН пък го репликира, че точно в условия на криза трябва институцията да бъде стабилна. По думите му е несериозно изборът на управител на БНБ да се забавя с аргумента за бежанската криза и войната и че тази теза би била валидна, но ако кандидатите за поста са на фронта. "Оставаме с впечатлението, че това се прави, защото чакаме точно един определен кандидат", заяви Симеонов. Гюров отрече ПП да има готов кандидат.

Досега, освен около името на Каримански от ИТН, шум имаше и около финансиста Илиян Михов, който в момента е ректор на елитния университет INSEAD в Сингапур, но той все пак е човек на науката, по-встрани от оперативните дела, случващи се в Европа и като човек с дългогодишна кариера извън България едва ли би се заел с преобразяването на Централната банка в един по-нов модел, изискващ въвеждането на ново поколение финансови операции и технологии. 

Споменавано бе и името на неговия брат Валентин Михов, който днес е в Надзорния съвет на „Българска банка за развитие“, като претендент за предстоящата гуверньорска надпревара.

Сред потенциалните кандидатите естествено не бе пропуснат и сегашния подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно” Калин Христов, но засега зад него не е очертан интересът на парламентарно представена политическа сила, която да го номинира. Това на практика не  хвърля допълнителна светлина върху картината с потенциалните участници в една подобна надпревара. Вторият шестгодишен мандат на Христов в БНБ, обаче изтече на 24 октомври миналата година.

Настоящият управител на централната банка Димитър Радев пък не е направил дори и намек за втори мандат. Така или иначе вероятността да бъде предложен от управляващите бе малка, след като бе избран преди шест години по предложение на ГЕРБ. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст