ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът окончателно отмени “златните паспорти”

Парламент промени в закона за съдебната власт

Депутатите окончателно отмениха възможността да се придобива гражданство срещу инвестиция или т. нар. златни паспорти. Това стана с приетите на второ четене промени в Закона за българското гражданство. Отменят се разпоредбите, с които се дава възможност да придобият българско гражданство лицата, кандидатстващи за придобиване на българско гражданство или получили разрешение за постоянно пребиваване за направени вложения предимно в закупуване на държавни ценни книжа на стойност над един милион лева или вложения за над един милион лева в лицензирана кредитна институция по договор за доверително управление, с което съответно са увеличили инвестицията при същите условия до два милиона лева.

Депутатите приеха още по предложение на ДПС в шестмесечен срок от влизане в сила на този закон Държавна агенция „Национална сигурност“ да извърши проверка за наличие на основания за отмяна на натурализацията по всички преписки по придобиване на българско гражданство. Информацията за резултатите от проверката се предоставя на министъра на правосъдието, с оглед преценка за прилагане на правомощията, предвиждат приетите текстове. 

Беше гласувано още подадените молби за придобиване на инвестиционно гражданство, по реда на отменените с приемането на този законопроект разпоредби, да бъдат прекратени. 

Петър Петров от "Възраждане" коментира, че молбите, подадени по досегашния ред, следва да бъдат разгледани и решени, защото по думите му всички те са подадени законосъобразно. Той попита какво налага взимането на решения за прекратяването им и посочи, че ще бъде създадена правна несигурност спрямо всички бъдещи производства. Петров добави, че се касае за над 100 подадени заявления. По думите му инвестирано е в държавни ценни книжа като ставало въпрос за над 200 млн. лв. Според него с приемането на въпросната разпоредба това, което ще се случи, е просто тези пари да бъдат върнати. 

Социалистът Крум Зарков заяви, че с приемането на законопроекта България повече няма да бъде в черния списък на страните от Европейския съюз и Еврокомисията. 

Хамид Хамид от ДПС каза, че с приемането на този закон се слага край на тежък спор през тези годините дали да съществува инвестиционно гражданство, или не. Той посочи, че остава нерешен въпросът с пребиваването на основание инвестиции. Хамид добави, че въпросът с така наречените златни визи също е на дневен ред. 

В началото на февруари от ДПС внесоха получен по пощата на депутата Хамид Хамид анонимен сигнал за схема, според който над 120 души от Русия и Китай са получили неправомерно гражданство, право на пребиваване или инвестиционни сертификати в България. А прокуратурата обяви, че е разпитала шефа на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев като свидетел.

На 17 февруари парламентът прие на първо четене промените, с които се премахва възможността за инвестиционно гражданство. Сходният проект на ДПС, внесен от депутатите Йордан Цонев и Делян Пеевски, беше отхвърлен. Разликата между двете предложения беше в искането на ДПС да се премахне освен възможността за инвестиционно гражданство и възможността потенциални инвеститори да получават разрешение за постоянно пребиваване в страната. От "Продължаваме промяната" посочиха, че е необходим допълнителен дебат, за да бъде отменено и издаването на визи.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която присъстваше на дебата, обясни, че са приключили проверки по 48 преписки, свързани с гражданство срещу инвестиции. По думите ѝ при 6 от тях има констатирани нарушения и по тях са предприети действия за отнемане на българско гражданство.

През март депутатите от движението обявиха, че ще подадат допълнение към сигнала до прокуратурата за „златните паспорти“ – този път срещу премиера Кирил Петков, но в качеството му на служебен министър на икономиката за бездействие по служба. Поводът бе свързан с това, че страните – членки на Европейския съюз, се разбраха, че ще работят за ограничаването на гражданството срещу инвестиции на богати руснаци, като част от наказателните мерки срещу Русия заради нашествието в Украйна. От движението обявиха, че поради разширяването на санкциите, те ще допълнят сигнала си до прокуратурата.

Хамид Хамид заяви, че службите трябва да установят дали е налице бездействие на Кирил Петков в качеството му на служебен министър и да се установи дали, наред с мнозинството китайски граждани, има и руски олигарси, които са получили пребиваване или "златни паспорти". Той посочи, че следва да се провери дали всъщност на върха на тази пирамида е директорът на агенцията по инвестиции Стамен Янев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст