ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Байдън обявява в Брюксел голямо насочване на втечнен газ за ЕС

джо байдън

Очаква се президентът на САЩ Джо Байдън и европейските лидери да обявят голяма инициатива за насочване на доставки на втечнен природен газ към Европа по време на посещението на Байдън в Брюксел тази седмица. Това съобщава "Вашингтон пост", като се позовава на трима американски представители, запознати с плана.

Решението ще представлява драматично усилие да бъде лишена Русия от лостове, докато воюва с Украйна, и ще бъде необичаен ход за пренареждане на световния енергиен поток – промяна, която може да окаже влияние дълго след края на войната. То идва, след като европейски представители поискаха от Съединените щати да направят повече, за да им помогнат да намалят зависимостта си от Русия за петрол и природен газ.

Очаква се Байдън също да използва посещението си в Брюксел в четвъртък и петък, където ще участва в срещи на НАТО, Г-7 и Европейския съвет, за да обяви допълнителни санкции срещу Москва, както и мерки срещу избягването на настоящите санкции.

Очаква се санкциите да засегнат много членове на руския парламент, отбранителни компании и дъщерни дружества, както и допълнителни сектори на нейната икономика, съобщиха при условие за анонимност двама души, запознати с въпроса.

Инициативата за доставка на втечнен природен газ, чиито подробности все още не са финализирани, ще бъде обявена в петък, когато Байдън се срещне с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Брюксел, преди да замине за Полша.

Говорейки пред депутатите от Европейския съюз в Брюксел в сряда, Фон дер Лайен каза, че всички членки на ЕС "могат да допринесат за намаляване на зависимостта ни от руския газ" и че това е тема, която тя планира да разгледа с Байдън в първия ден от посещението му в четвъртък.

"Утре ще обсъдя с президента Байдън как да бъдат приоритизирани доставките на втечнен природен газ от Съединените щати за Европейския съюз през следващите месеци", каза Фон дер Лайен. "Стремим се да получим ангажимент за допълнителни доставки за следващите две зими."

Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Байдън, каза в сряда, че Байдън ще направи изявление в петък пред Европейската комисия относно усилията за намаляване на зависимостта от руската енергия, но отказа да предостави подробности.

Съливан каза, че целта да се помогне на Европа да намали зависимостта си от Русия е "основен приоритет" и добави, че САЩ вече пренасочват корабите, за да увеличат доставките на газ за Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст