ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дружество на “Газпром” застрашава глобалния енергиен пазар

пазари

Търговското поделение на руския газов гигант "Газпром" е под засилващ се натиск заради отлива на клиенти и партньори в отговор на войната в Украйна, което поставя в сериозен риск енергийните пазари от Великобритания до Германия и Сингапур. 

"Газпром маркетинг енд трейдинг" е на прага на сериозни ликвидни проблеми, защото банките бавят трансакциите му, а контратентите отказват да работят с него, твърдят запознати с въпроса лица. Неговият фалит обаче ще притисне до стената и тържищата извън Обединеното кралство: фирмата е един от водещите европейски търговци на газ и енергия, има поделения в Азия и Северна Америка и е изтъргувала над 100 натоварени с втечнен газ контейреновози през 2020-а.

Печалбата на малко познатия на широката общественост "Газпром маркетинг енд трейдинг" е почти равна на дохода, реализиран от търговското поделение на "Сентрика" – най-едрият британски енергиен доставчик. И ако бъде изваден от бизнеса, ще фалира и английската му фирма, която снабдява най-големите потребители на енергия на Острова, включително производителите на порцелан, хартия, стъкло, стомана и изкуствени торове, както и Националната здравна система. Заплахата е толкова сериозна, че британският кабинет планира да национализира местния клон – "Газпром енърджи". Което ще струва на британските данъкоплатци най-малко 4 млрд. паунда.

Търговското поделение на "Газпром маркетинг енд трейдинг" в Гемания също е в риск. То държи хеджингови контракти на сестринската си фирма Wingas, която е един от най-едрите доставчици на природен газ, твърдят добре информирани източници, пожелали анонимност. Загубата на тези трансакции ще принуди регистрираната в Касел компания, която е собственост на германското поделение на "Газпром", да купува енергия за клиентите си на сегашните високи цени. 

Засечките на "Газпром маркетинг енд трейдинг" се случват, въпреки че дружеството не е засегнато директно от санкциите на Запада. През седмицата Великобритания включи "Газпромбанк", която обработва някои енергийни сделки, в списъка на забранените юридически субекти. Европейски държави, между които Австрия и Германия, досега се противопоставят на наказателни акции срещу петрола и газа, но търговци се опасяват, че именно търговското поделение на "Газпром" ще е следващата жертва. Мениджърите му твърдят, че компанията доставя природен газ "на европейския пазар на едро абсолютно по същия начин както и другите пазарни участници и от първото тримесечие на 2021-а не е получавала синьо гориво по дългосрочни дотовори с Русия". Засега Wingas отказва коментар.    

Европейските енергийни пазари са изключително нестабилни, като през този месец газовите котировки скочиха със 79% само в рамките на един ден. Хаосът може да се задълбочи, ако "Газпром маркетинг енд трейдинг", чиято печалба през 2020-а бе в размер на 2.6 млрд. брит. паунда, спре да обслужва сделките и принуди потребителите да излязат на пазара на газ и електричество на няколко пъти по-високи цени от нормалните. 

Засегнат ще бъде и пазарът на втечнен газ, защото руското дружество има специално поделение за търговия на свръх-охладено гориво. През 2020-а то е притежавало международен портфейл от сделки за доставки и покупки на суровината, включително и от завода "Сахалин энерджи" в руския далечен изток и от "Ямал" в арктическия район на страната. То е и единственият популяризатор на продукти от плаващото съоръжение за втечняване на газ в Камерун.

Бизнесът за втечнен газ е изтъргувал 113 корабни товара през 2020-а. Германският гигант за обществени услуги "Унипер" е обработил 225 пратки през същия период. 

"Газпром маркетинг енд трейдинг" има също поделения в Мексико, Швейцария, Франция, САЩ и Сингапур, според информация от фирмения сайт.

Европа крои спешни планове да премахне зависимостта си от руския петрол и газ колкото е възможно по-бързо. Това не е лесна задача за континент, който в продължение на десетилетия е изградили дълбока зависимост от Москва, въпреки обещанието на щатския президент Джо Байдън да осигури 15 млрд. куб м втечнен газ на Стария континент през тази година. Много компании, между които и "Шел" и "Бритиш петролиъм", също са се "самосанкционирали" с избора си да не подписват нови договори за руски доставки на извънборсовия пазар.   

Малък брой от най-едрите европейски енергийни корпорации все още работят с "Газпром маркетинг енд трейдинг". На моменти на банките им отнема повече от седмица да обработят тези търговски трансакции, което може да отблъсне клиенти и търговски контрагенти. Компанията, в която работят над 300 служители, дори бе изпъдена от лондонските си офиси от собственика – "Бритиш ленд".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст