ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Със 17 млн. лв. ограничават свлачищата по Черно море и ерозията по Дунав

свлачище

Близо 19.5 млн. лв. са предвидени за геозащитни мерки и дейности в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за тази година. От тях 17 млн. лв. са за извършване на геозащитни мерки и дейности за ограничаване на свлачищата, абразионните процеси по Черноморското крайбрежие и ерозионните процеси по Дунавското крайбрежие. Останалите 2.5 млн. лв. ще бъдат инвестирани в превантивна дейност – регистриране, мониторинг и проучвателни работи.

Според данните от Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие за периода между 2015 и 2020 г., най-невралгичните райони са по западната част на Дунавското крайбрежие, Северното Черноморие в района от Варна до Каварна, Източните Родопи и някои котловини в Западна България.

Финансирането за геозащитни мерки за 2022 г. ще се разпредели за проекто-проучвателни работи и за извършване на строителни и монтажни работи. В първата част са свлачището „Албена“ в община Балчик; общата брегоукрепителна схема в района на морския залив Ахелой в община Поморие; проектът за изменение на кадастралната карта за отразяване на дамба „Албена-Балчик“ в участъка от курортен комплекс „Албена“ до „Момчилово дере“ в община Балчик. Ще бъде актуализиран инвестиционният проект за района спирка „Фара“ в община Аксаково. Чрез подпомагане на община Смолян ще бъде извършено прединвестиционно проучване на свлачище „Смолянски езера“.

Другата част от средствата са планирани за строителни и монтажни работи на обекти със сключени договори от предходни години. 

През миналата година Министерството на регионалното развиите иблагоустройството инвестира малко над 16 млн. лв. за геозащитна дейност. 

През 2022 г. ще продължи мониторингът на свлачищата чрез изградените контролно-измервателни системи от геозащитното дружество и неговите клонове, уточняват от регионалното министерство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст