ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

В Бургас задържаха двама за контрабанда за дрога

белезници

В Бургас са били задържани двама души след опит за контрабанда на наркотици. От полицията в Бургас уточниха, че са успели да прекъснат канал за пренос на дрога от България към Турция. "В хода на полицейската операция беше извършена проверка на лек автомобил с 44-годишен шофьор от Бургас. В хода на проверката на автомобила, в тайник, обособен в задната част на превозното средство, бяха открити 6,5 кг. марихуана суха маса, разпределени в 13 пакета", това казаха на брифинг от полицията.

В залата на Апелативна прокуратура директорът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов и ръководителят на Окръжна прокуратура Георги Чинев дадоха брифинг, на който представиха подробности за досъдебното производство за хванатия с близо 1 милион лева бургазлия в жк. „Меден рудник“.

"Беше задържан и 54-годишният организатор на престъпната дейност, който също е от Бургас. Паралелно с това беше задържан и още един човек, в който бяха установени значителни суми пари – 308 950 евро, 20 300 долара и 5000 лв.", уточни още директорът на Областната дирекция на МВР в Бургас ст. комисар Калоянов. "Предназначението на дрогата е била да бъде изнесена в Република Турция, като причината за това е разликата на цените на марихуаната у нас и в Турция. В България 1 кг марихуана суха маса се търгува за около 5000 лв., а в Турция – същият 1 кг. се търгува от 10 000 до 15 000 евро", поясни още ст. комисар Калоянов.

Вероятно парите са от трафик на наркотици, а в схемата има замесено и митническо лице. Арестуваният мъж е с малко име Константин, който вероятно е използван за ролята на "муле".

Вече са образувани две досъдебни производства, уточниха още от полицията в Бургас. Лицата са задържани до 72 часа и за всеки един от тях ще се иска мярка за неотклонение "задържане под стража". Освен това ще бъде повдигнато и обвинение за пране на пари, заради намерената голяма сума, тъй като органите на реда смятат, че тя е придобита по нелегален начин.

Законът предвижда наказание за опита за контрабанда на дрога "лишаване от свобода" за срок от от 10 до 15 години, както и глоба от 100 000 до 200 000 лв.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст