Зеленски: Въпреки някои победи ситуацията е напрегната

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски заяви в поредното си видео обръщение, публикувано в ранните часове на деня в Телеграм, че въпреки някои военни победи на Украйна в конфликта й с Русия, положението е напрегнато, предаде ДПА.

Зеленски каза, че украинците са освободили град Ирпен край Киев, както по-рано съобщи и неговият кмет. Въпреки това продължават боевете в други части на страната, рано е да се говори за сигурност в тази нейна част, предупреди той. Руските войски продължават да контролират северната част на Киевска област, "имат ресурси и жива сила", каза той. "Много трудно" остава положението в Чернигов, Суми, Харков, Донбас и южните украински области, заяви Зеленски. 

Той отново призова за по-строги санкции срещу Русия. По повод обсъжданото в Европа ембарго върху доставките на руски петрол той каза, че сега има много признаци, че до такова затягане на санкциите срещу Русия ще се стигне само ако Москва използва химическо оръжие. "Просто нямам думи". "Помислете, докъде стигнахме. Да чакаме химическо оръжие", каза той.

Украинският лидер съобщи, че тази седмица към президентството ще бъде създадена група от експерти – украински и международни, които да анализират санкциите срещу Русия и реалното им въздействие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST