Украйна обвини Русия за плаващите мини в Черно море

украинска руска морска мина черно море украйна русия

Украинското министерство на външните работи съобщи на официалния си сайт, че мините, забелязани в периода 26-28 март в Турция и Румъния, не са регистрирани в украинските въоръжени сили към началото на 2022 г., предаде турската частна телевизия НТВ.

Според министерството руските военни сили умишлено се опитват да провокират и дискредитират Украйна пред международните партньори, използвайки морски мини, заловени по време на окупацията на Севастопол през 2014 г.

В изявлението се посочва още, че Русия преднамерено е превърнала морските мини в цялото Черноморие, Азовско море, а така също и в Керченския проток и Босфора, в оръжия, които практически безразборно заплашват преди всичко гражданския транспорт и човешкия живот в морето.

В текста се твърди още, че руските военноморски сили не само залавят и унищожават цивилни кораби и бомбардират Украйна по море, но и използват морските мини като нов "пиратски метод". Отговорността за използването на плаващите мини и за непредвидимите последствия от тях е изцяло на Руската федерация и нейния флот, пише още в разпространеното изявление на сайта на украинското външно министерство, посочва НТВ.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST