ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите

Румен Радев

Като държавен глава няма да допусна България да бъде въвлечена в тази война. Предоставяне на оръжие на воюваща страна крие риск за сигурността на българите. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

„Когато някой предлага такова решение, трябва да има аргументация какво предлага така, че да се минимизира този риск. Въпросът е към партиите, които предлагат това да се случи“, добави той.

Президентът се обърна към управлявалите България и ги попита какво са направили за решаване на проблемите на въоръжените ни сили.

"В момента, и да искаме, няма какво да дадем. Освен военната сигурност, едно такова решение въвлича риск и върху икономическата и социална сигурност", посочи той. 

Вчера "Демократична България" обяви, че започва консултации в парламента за изпращането на военна помощ за Украйна. Днес депутатът Атанас Славов заяви, че партията е повдигнала темата още от първия ден на войната, като дори са поискали в общата декларация, приета от НС на 24 февруари да се включи такова изискване.

Въпреки смяната във военното министерство, те не са спирали да водят преговори с коалиционните партньори, но е отнело повече време декларацията да се придвижи в институционален формат. Проектът за решение за провеждане на консултации е разработен и изпратен до коалиционните партньори.

"В Украйна се извършват военни престъпления, казвам го като юрист и ние не можем да останем безучастни. В случая военната помощ за нападнатия да отблъсне атаката на агресора и всъщност помощ за възстановяване на мира. Това не е включване във войната, както някои наши политически лидери се опитват да кажат. Другото означава една противоречива с международното право война да спечели", каза Атанас Славов.

Позицията на БСП до голяма степен е ясна – важно е обаче партията мандатоносител "Продължаваме промяната" и ИТН да изразят мнението си, заяви Славов.

"През първата седмица получавахме информация от нашите служби как всичко приключи за няколко дни, че бързо ще приключи. Когато имаш такива сведения, това също блокира политическото вземане на решение и това е отговорност и на службите. Това е капацитетът, с който можем да работим", допълни той.

Според депутата позицията на ГЕРБ е непоследователна – като обясни, че три часа след декларацията на ДБ, те са внесли собствен проект на решение. Атанас Славов заяви, че управляващите ще поканят опозицията на консултации, но не смята, че от "Възраждане" биха участвали в такъв разговор.

Радев коментира и темата за присъединяването на РСМ към Европейския съюз. Според него политиката ни на вето трябва да продължи. По думите му с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи са стигнали до общия извод, че има проблем.

„Осъзнахме, че трябва да бъдат предприети ясни и конкретни действия за решаване на проблемите с правата на македонските българи, за тяхната конституционна гаранция за изкореняване на езика на омразата, за ревизия на учебници така, че младите хора в РСМ да не се възпитават в дух на омраза към България. Също и всички мерки за опазване на нашето културно-историческо наследство“, коментира държавният глава.

Той засегна и темата за преброяването в Северна Македония.

„Неслучайно, на всички европейски лидери, на ръководителите на европейските институции обръщах непрекъснато внимание да следят какво става с преброяването, защото към нас постъпват множество сигнали за нарушения. Това е поредното доказателство за безправието на македонските българи в РСМ, които не смеят открито да се заявят, че са българи при положение, че тук над 120 000 са доказали с документ за произход, че са българи“, посочи президентът Румен Радев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст