ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Минчев: Казусът около дипломата на Гюров е изкуствено създаден

Никола Минчев

"Казусът около дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден. В нито един момент не съм си помислял, че въпрос с диплома за докторска степен от Виенския университет в Австрия може да породи някакво съмнение дали всъщност съответният човек има степента, или не. Бях изненадан по време на изслушването в Комисията по бюджет и финанси, когато този въпрос беше повдигнат от страна на ГЕРБ. За мен няма реален казус." Това заяви председателят на Народното събрание и депутат от "Продължаваме промяната" Никола Минчев по повод случая с дипломата на кандидата на ПП за шеф на БНБ. Основните тези на ГЕРБ са, че самата дипломна работа е регистрирана в деня на изслушването и че тя е от 2005 г., а в нея имало цитати от 2008 г. и 2012 г.

"Самият Гюров го обясни ясно. В крайна сметка той е написал докторската дисертация през 2005 г., но я е доработвал и актуализирал през годините, в което няма нищо странно, когато говорим за научен труд", поясни Минчев пред NOVA.

На въпрос защо от ПП издигнаха свой кандидат за шеф на БНБ, депутатът отговори: "ИТН още от 46-я парламент лансират г-н Любомир Каримански за поста, но той не е кандидат на управляващата коалиция. По-скоро това е Андрей Гюров. Виждаме в Гюров едно много подходящо лице за БНБ в този момент. Той има академичната и професионалната подготовка. Работил е в западни институции от банковия и финансов сектор. Има безупречен публичен имидж. Изпълва всички необходими предпоставки да заеме поста в момент, в който България се е насочила към еврозоната. Това, което виждам в него, ме кара да съм спокоен, че ако този човек отиде начело на БНБ, ние ще имаме личност, която ще управлява банковата ни система по един абсолютно честен начин." По думите му за момента няма конкретни съмнения и в имиджа на Любомир Каримански. "Появиха се в публичното пространство някои анализи на професионалния му опит до момента", добави той.

За кандидатурата на Гюров, Минчев, поясни, че ще разчитат на подкрепата на "Демократична България" и БСП. "Вече, разбира се, всеки народен представител гласува по свое убеждение и съвест. От ГЕРБ веднъж заявиха, че няма да подкрепят никого. На самото изслушване в бюджетната комисия, като че ли клоняха повече към Любомир Каримански, но може би ще видим в последния момент", каза още председателят на парламента. Според него казусът около новия шеф на БНБ няма да доведе до разпадане на коалицията: "Не мисля, че това би довело до толкова сериозна криза, че да падне правителството. Препоръчителният вариант беше управляващата коалиция да излезе с един кандидат, но това не се случи."

Председателят на Народното събрание коментира и въпроса дали България трябва да окаже военна помощ на Украйна: "Действително въпросът за указване на военна помощ стигна и до парламента. Това ще бъде разгледано от парламентарните комисии, след това ще се стигне до гледане в пленарна зала. В рамките на парламентарната група все още не сме го обсъдили. За момента хуманитарната помощ, която указва България на Украйна, се оценява високо. Г-н Володимир Зеленски изрично ни посочи като страна, която помага. Аз лично съм "за"  изслушване на президента Зеленски. Това ще бъде едно безспорно събитие в българския парламент, като, разбира се, ще отправим покана към него. Дали той ще има възможността да се отзове, вече е отделен въпрос."

Никола Минчев се надява на засилване на преговорния процес със Северна Македония: "Ще предприемем стъпки в тази насока. В началото на годината беше даден нов импулс на двустранния диалог, който поради геополитическата обстановка от февруари насам леко отстъпи назад.

Според него депутатът от "Възраждане" Елена Гунчева няма да бъде юридически наказана за изказването си, че Русия има "високо точкови" оръжия, така че може да улучи сградата на Министерския съвет. "Не мисля, че чисто юридически може да има наказателна отговорност за нея. Тук има морален характер. В крайна сметка ние сме народни представители и това дали подкрепяме едно българско правителство, или не, не ни дава основание да си позволяваме подобни изказвания", посочи Минчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст