ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меркел защити решението си от 2008 г. да не допусне Украйна в НАТО

Ангела Меркел

Бившият канцлер на Германия Ангела Меркел защити днес отказа си през 2008 г. да започне процес по приемане на Украйна в НАТО, предаде Франс прес.

Така тя отговори на критиките на настоящия украински президент Володимир Зеленски, който изрази съжаление, че някои лидери по онова време са проявили абсурден страх.

Говорителка на Меркел публикува кратко изявление, в което бившата канцлерка казва, че поема отговорност за решенията си на срещата на върха на НАТО през 2008 г. в Букурещ.

Във видеопослание вчера вечерта Зеленски разкритикува, както той се изрази, скрития отказ през 2008  г. на НАТО да приеме Украйна в лоното си заради "абсурдния страх на някои политически лидери по адрес на Москва".

Зеленски допълни, че тези лидери са мислели, че както отхвърлят Украйна, те ще могат да успокоят Русия.

Според украинският президент Меркел, както и бившият президент на Франция Никола Саркози, трябва да отидат в Буча, където бяха избити много цивилни.

"Предвид жестокостите, които бяха открити в Буча и на други места в Украйна, всички усилия на правителството и на международната общност да застанат на страната на Украйна и да сложат край на варварството и на войната на Русия срещу Украйна са подкрепяни напълно от бившия канцлер", поясни говорителката на Меркел.

Същевременно самият Зеленски днес е в Буча, предаде Франс прес.

"Всеки ден, когато нашите бойци влизат в населено място и си връщат територии, вие виждате какво се случва", заяви той пред представители на чужди медии, облечен с бронирана жилетка и придружаван от украински военни насред улица на Буча, град, който беше опустошен от сраженията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст