ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокуратурата отменя незаконни наредби за такса смет в някои общини

Диана Ковачева

На 1 април в институцията на омбудсмана постъпи писмо от Върховна административна прокуратура (ВАП), която информира, че по сигнала на омбудсмана от 23 март т.г. е образувана преписка в отдел „Надзор за законност“ и са предприети „незабавни действия“ за отмяната на незаконосъобразни текстове в няколко общински наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги в раздел „Такса за битови отпадъци“.

Омбудсманът Диана Ковачева сезира прокуратурата след проверка в общинските наредби на Видин, Несебър, Долна Митрополия, във връзка с декларациите за освобождаване от плащане на такса битови отпадъци, когато имотът не се ползва, се приемат до 31 октомври, а в Община Стамболийски – срокът е до 30 ноември на предходната година.

Повод за проверката на омбудсмана и сезирането на ВАП са жалби на потърпевши собственици на имоти от Община Видин, които сигнализираха омбудсмана, че им се отказва прием на декларации, подадени след 31 октомври 2021 г., с аргумент, че са извършени промени в нормативната уредба.  

В този конкретен случай проф. Ковачева още в началото на тази година препоръча на ОбС – Видин да приведат незаконосъобразните текстове от наредбата си в съответствие със Закона за местните данъци и такси.

„Тъй като подзаконовия нормативен акт е издаден от общинския съвет, оспорването му е подсъдно на административен съд Видин, а съответната прокуратура (Окръжна прокуратура Видин) е оторизирана да подаде протест. Затова и материалите по преписката своевременно са изпратени с надлежен прокурорски акт по компетентност на същата, за протестиране на незаконосъобразните разпоредби пред административен съд“, пишат от ВАП.

Припомняме още, че в сигнала си до прокуратурата омбудсманът информира, че в наредбите на Пазарджик, Стамболийски и Бобов дол са включени допълнителни условия за освобождаването от такса за сметосъбиране и сметоизвозване. Проф. Ковачева дава примери с последните отчетени показатели на водоподаването и електрозахранването на имота; удостоверение от ВиК, удостоверение от електроразпределение, доказващи, че за определен имот през последните 3 месеца не е консумирана съответно вода, ел. енергия; липса на задължения за местни данъци и такси за предходни години.

Тогава омбудсманът изрично подчерта в становището си, че законодателят точно и ясно е регламентирал хипотезите на недължимост на таксата и всякакви допълнителни условия, включително изискването за представяне на удостоверения от доставчици на обществени услуги, не намират основа в закона.

Проф. Диана Ковачева бе категорична, че с въведеното изискване за липса на задължения към общината е нарушен един от основните принципи на доброто управление, а именно принципът на законност.

От ВАП информират още проф. Ковачева, че са „предприети същите действия по реда на надзора за законност относно проверка за законосъобразност и протестиране от страна на съответните прокуратури, с цел отмяна на норми от наредбите за администриране на местните такси и цени на услуги, издадени от общинските съвети в страната, вкл. на изброените в предложението Ви общини, предвид противоречието им с разпоредби от нормативни актове от висока степан.“

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст