ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ББР и Националният институт за изследвания и сертификация ще си сътрудничат

ББР - централен офис

Българската банка за развитие сключи споразумение за сътрудничество с Националния институт за изследвания и сертификация. Двете институции ще си партнират в създадената от банката програма „Подкрепа за розопреработване“ за спасяване на традиционния за страната ни бизнес, съобщиха от кредитната институция.

Споразумението за сътрудничество беше подписано от изпълнителния директор на ББР Владимир Георгиев и управителя на института Венелин Георгиев. Програмата осигурява облекчено финансиране на микро-, малки и средни фирми от бранша, които са изправени пред сериозни затруднения и намалена ликвидност.

Българската банка за развитие предоставя на розопроизводителите 20 млн. лв. под формата на директни кредити за оборотни средства в размер до 1 млн. лв. със срок на погасяване до 3 години. Изискването към фирмите е да извършват дейност по розопреработване от поне две години.

Финансирането може да бъде обезпечено с особен залог – българско розово масло. Неговото качество ще бъде удостоверено от Държавна лаборатория „Българска роза“, част от Националния институт за изследвания и сертификация, който се ангажира да съхранява ценния продукт в трезора си.

„Държавната лаборатория е най-старата институция в България, която се грижи за изследването и съхранението на българското розово масло и съм горд, че ББР ни избра за свой партньор“, заяви Венелин Георгиев. „Надявам се, че ще бъдем полезни за бранша и ще гарантираме авторитета на розовото ни масло по света“, допълни той.

Припомняме, че Българската банка за развитие представи през януари нов продукт с преференциални условия в помощ на малкия и средния бизнес. Програмата „Подкрепа за розопреработване“ ще предостави финансиране за оборотни средства на микро-, малки и средни фирми от сектора на розопреработването, изправени пред сериозни затруднения и намалeна ликвидност. Обемът на програмата е 20 млн. лв. Ще бъдат отпускани директни кредити до 1 млн. лева със срок до 3 години, облекчена схема на финансиране и минимални изисквания за обезпечение, вкл. залог на розово масло. 
Българското розово масло се слави като едно от най-търсените и скъпи на международния пазар, но в последните години браншът се сблъсква с проблеми, които водят до натрупване на големи запаси от ценния продукт.

Сред причините са конкуренцията на производители от съседни държави, които изнасят на по-ниски цени, както и отслабналият интерес към високия клас козметика и парфюмерия заради пандемията от COVID-19. Секторът е затруднен и от проинфлационния натиск – увеличение на цените на труд, електроенергия и торове. След проучване на проблемите и нуждите на розопреработвателите в България ББР ще съдейства за спасяването на традиционния за страната ни бизнес.

Подкрепата на затруднените микро-, малки и средни фирми е част от актуализираната стратегия на Групата на ББР за периода 2021-2023 г. Тя утвърждава приоритетите на банката за по-бързото възстановяване на МСП, ускоряване на икономическия растеж и създаването на работни места след кризата от COVID-19.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст