ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

С над 400 млн. лв. се насърчава предприемачеството през финансови инструменти

министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер се срещна в София Тех Парк с представители на повече от 20 иновативни

С над 400 млн. лв. се насърчава предприемачеството през финансови инструменти. това съобщи министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

През Фонд на фондовете има над 280 млн. лв., а в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 150 млн. лв. за стартъпи през финансови и дялови инструменти. Министър Лорер се срещна в "София Тех Парк" с представители на повече от 20 иновативни, стартиращи компании, съобщава Министерството на иновациите и растежа. 

Ще се стимулират още по-активно предприемачеството и стартиращите компании в новия програмен период, отбелязва той. Част от средствата ще бъдат дялови инвестиции в стартъпи, като акцент ще бъде подкрепата за разрастване на вече съществуващи стартъпи. По думите му идеята е моделът на успешните български стартиращи компании да се мултиплицира, подкрепен от финансови инструменти. 

Министър Лорер съобщи, че в следващия програмен период ще се отделят средства и за стимулиране на връзката между науката и бизнеса, което е изключително важно. "От една страна да бъдат насърчени кадрите, които създават интелектуална собственост, а от друга – компании, които имат нужда от академични разработки, за да създават по-умни продукти", отбелязва Лорер. Заедно с това  Министерството на иновациите и растежа работи активно с образователното министерство в тази посока. "Поне 100 млн. лв. са заделени за технологичен трансфер", подчерта той.  

По думите на министър Лорер инструментите за дялово финансиране на Фонд на фондовете са традиционен източник на ресурс за развитие на иновациите в България. Дяловите и квазидяловите инструменти на дружеството обхващат целия цикъл от развитието на дадена компания. Общата стойност на ресурса, предоставян през инструментите за дялови инвестиции, е 279 млн. лв. публичен ресурс, като е привлечен частен за 79 млн. лева. Ресурсът е със срок на реализация до края на 2023 година.

Обсъдени са били и въпроси за развитието на технологичния сектор както в близкото бъдеще, така и в дългосрочен план.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст