ЕК предлага забрана на внос на въглища от Русия

урсула фон дер лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи днес предложение за нови санкции срещу Русия след разкритията за клането в украинския град Буча.

Предлага се забрана за внос на въглища от Русия на стойност четири милиарда евро годишно; налагане на пълна забрана на преводите към четири руски банки, сред които ВТБ; забрана на достъпа за руски кораби и на управлявани от Русия плавателни съдове до пристанища на ЕС.

Предвижда се изключение за плавателни съдове при превоз на селскостопански и хранителни стоки, хуманитарна помощ, енергоизточници.

ЕК предлага забрана за работата на руски и беларуски автомобилни превозвачи в ЕС. Предвиждат се също ограничения за износ на стойност 10 милиарда евро в области, в които Русия е уязвима, като компютри, полупроводници, машини и друго оборудване. 

Комисията предлага забрана за внос на стойност 5,5 милиарда евро от Русия на стоки от дърво до цимент, от морски дарове до алкохол. Предлага се също забрана за участие на руски дружества в обществени поръчки в ЕС и на всякаква финансова подкрепа за руски държавни организации. 

Предвижда се налагане на допълнителни санкции срещу руски граждани.

Фон дер Лайен съобщава, че се подготвят санкции срещу вноса на руски петрол.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст