Изпълнителният директор на JPMorgan предупреди за рисковете за икономиката на САЩ

шеф дж пи морган

Комбинацията от инфлация, войната в Украйна и санкции срещу Русия може да "увеличи драстично рисковете пред САЩ", заяви главният изпълнителен директор на JPMorgan Джейми Даймън в годишното си писмо до акционерите в понеделник. Той предупреди за непредсказуеми последици за националната икономика.

Според Даймън избухването на конфликта в Европа е променило нещата, като е разтърсило пазарите, пренаредило е съюзите и е преструктурирало моделите на световната търговия. Това крие както рискове, така и възможности за САЩ и други страни, пише той. "Войната в Украйна и санкциите срещу Русия като минимум ще забавят световната икономика, а може и да я влошат", казва Даймън.

Ръководителят на най-голямата американска банка изтъкна несигурността относно приключването на конфликта и неговото въздействие върху веригите за доставки, особено върху тези, свързани с енергийните доставки. "Могат да бъдат добавени още много санкции, което би могло драстично и непредсказуемо да увеличи техния ефект. Заедно с непредсказуемостта на самата война и несигурността, свързана с глобалните вериги за доставка на суровини, това създава потенциално взривоопасна ситуация", каза Даймън.

"По-късно ще говоря за несигурния характер на световните енергийни доставки, но засега просто е лесно да се наруши тяхното функциониране". Банкерът добави, че JPMorgan не се притеснява за пряката си експозиция към Русия, въпреки че "все още може да загуби около 1 млрд. долара с течение на времето".

Междувременно друга банка от Уолстрийт – Goldman Sachs, предупреди миналия месец, че САЩ вероятно ще изпаднат в рецесия, ако цените на петрола продължат да растат на фона на санкциите срещу Русия и липсата на алтернативни източници.

Рязкото покачване на цените на бензина в САЩ вече засегна потребителското доверие, като породи опасения за намаляване на разходите. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Москва е изцяло виновна за покачването на цените на бензина в САЩ, като призна, че няма да може да направи много за бързото покачване на цените на горивата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст