ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Казваме безусловo “да” на преговори за членството на Албания в ЕС

Румен Радев и албанския президент Илир Мета

Президентът Румен Радев посрещна албанския си колега Илир Мета, който е на двудневно официално посещение у нас. България казва безусловно "да" за началото на преговорите на Албания за членство в Европейския съюз", подчерта Радев, след като разговаря "на четири очи" с албанския президент.

По думите на българския държавен глава днешната визита е продължение на важния диалог на най-високо политическо ниво между двете страни, който е "солидна основа за развитие на отношенията във всички области от взаимен интерес". България и Албания ще работят за това да се изградят възможно най-бързо културно-информационни центрове както в Тирана, така и в София. Това ще даде възможност за ползотворно сътрудничество в областта на културата и образованието.

"Важна част от нашия диалог днес бе укрепването на сигурността в региона и приветствам решимостта на Албания да стане част от многонационалната бойна група на НАТО в България с взвод. Това е изключително важно, защото символизира единството и решимостта на НАТО заедно да противостоим на всички заплахи. Очакваме в най-скоро време взводът да пристигне в България",каза още Румен Радев.

Основна тема в разговора между президентите на двете страни е било и разширяването на Европейския съюз и интеграцията на Западните Балкани. "България подкрепя започването на преговори с Албания без условие. Основание за това са дълбоките реформи, които предприе албанската страна. Трудни реформи, но с ясен фокус, с постоянство във всички важни области – правосъдна система, през икономика, до защитата на националните малцинства. България казва безусловно "да" на началото на преговорите за членство в ЕС", категоричен бе българският президент. Радев приветства политиката на Албания за националните малцинства и закона, който се прие през 2017 г. в тяхна защита.

"Разгледахме и стратегическия проект коридор №8. На лице е забавяне. Но това, което започнахме – подписания меморандум между България, Северна Македония и Албания за разглеждането на този проект в единство, е ключово. Кризата показа, че този проект е важен за сигурността", изтъкна българският държавен глава.

Радев и Мета осъдиха агресията и "безумната братоубийствена война" между Русия и Украйна, призовавайки за нейното незабавно прекратяване. "Призоваваме за международно независимо разследване за зверствата, извършени в Буча и за възможно най-бързо установяване на виновните и строги наказания. Вярвам, че само с нашето единство ще гарантираме сигурността си", каза Румен Радев. 

"Тук съм и да върна жеста за вашето посещение след тежкото земетресение в Албания. Вашата подкрепа беше важна нас. София за всички албанци е скъп град. Тя е била дом на много наши възрожденци. От София те инспирираха и подготвиха независимостта на Албания", заяви Илир Мета. Сега има стотици студенти от Албания, които са учили и учат в България, допълни той.

"Важно е да укрепим партньорството и сигурността си. Ние сме близо до България, както никога досега и приветстваме всички усилия, които вашата страна прави като важен член на НАТО", категоричен е албанският президент.

"Подкрепяме изцяло суверенитета на Украйна. Осъждаме варварските престъпления, известни на всички, които трябва да бъдат разследвани международно. Искаме да покажем и нашата ангажираност и нашата европейска и евроатлантическа ориентация. Стабилността на Западните Балкани е важна за нас, а и за България – като страна, ангажирана за прогреса на нашия район в тази посока", отбеляза Мета. "Благодаря ви да подкрепата, която оказвате, за да започнем преговорите за членство в ЕС, както на Албания, така и за Северна Македония, това е полезен стратегически подход", допълни той.

"Всички малцинства в Албания са защитени, както и българското, и се прави всичко възможно те да се гордеят със своята идентичност и да са винаги добре интегрирани и подкрепяни от всички институции", категоричен е албанският държавен глава.

В 9.00 ч. пред храм-паметника "Св. Александър Невски" Румен Радев посрещна албанския си колега с официална церемония. Президентът Мета положи венец пред паметника на Незнайния воин. След това двамата разговаряха на "четири очи", състояха се и пленарни разговори между българската и албанска делегации. Във фокуса на разговорите са били теми за регионалното партньорство в Югоизточна Европа, както и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст