ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Общините инвестират в инфраструктура и екосреда

Пари

Въпреки сегашните трудни икономически условия, общините продължават да изпълняват своите инвестиционни планове. Проектите са в различни направления, например, подобряване на транспортната свързаност в населените места или между тях, или подобряване качеството на въздуха и други. 

В Бургас

всичките 56 зарядни станции за новите електрически автобуси, част от които вече обслужват линиите на градския транспорт в морския град, вече са пуснати в експлоатация. Броят им е съобразен с електрическите автобуси, като за всеки от тях е предвидена самостоятелна станция, съобщават от общината. Към момент в Бургас, от общо 56, са доставени половината. Останалите превозни средства ще пристигнат до няколко седмици.

С пускането в движение на електрическите автобуси ще се осигури по-голяма плътност на обслужване по бързите линии. Друго предимство е, че с по-интензивно обслужване няма да нараства количеството вредни емисии по маршрутите им, покриващи най-оживените градски зони.

Идеята е екологичните превозни средства да се движат и по трасето по цялото протежение на Приморски парк, което е най-предпочитаната зона за отдих за гражданите и гостите на Бургас.

Превозните средства се доставят по проект „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Бургас чрез модернизация на обществения транспорт“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“

Приключи изпълнението на  проекта за основен ремонт, прилагане на мерки за енергийна ефективност, достъпна среда и нова навесна конструкция на

"Автогара Плевен".

Тя е начална, междинна и крайна спирка на всички междуселищни автобусни линии от републиканската, областната и общинската транспортни схеми, в чийто маршрут е включена, съобщиха от общината. Проектът за ремонт на автогарата започна през месец май миналата година. Той е на  стойност 2 683 173.86 лв. /с ДДС/. Собственият принос на Община Плевен е 115 912,87 лв., останалата част от средствата са от поемането на дългосрочен дълг под формата на заем/кредит от „Регионален фонд за градско развитие” АД и "Банка ДСК" АД – съфинансираща институция, след решение на Общинския съвет в Плевен.

Изпълнени са климатизиране на сградата, както и нова осветителна инсталация с LED осветители. В близост до вход/изход към дворното пространство е изпълнено гише за градска мобилност, което ще обслужва посетителите. Обособени са багажно отделение и пет гишета за продажба на билети. Сградата е снабдена с автоматична пожароизвестителна система, както и аварийно-оповестителна и озвучителна система, която ще обхваща и външната територия. Осигурено е необходимото място за изчакване и разрешаване влизането на автобуси за дълги разстояния. Изградена е  нова стоманена навесна конструкция и са обособени новите сектори – 8 за заминаващи и преминаващи автобуси и три –  за пристигащи автобуси.

В Кюстендил

започват проучвания за изграждане на ескалационно съоръжение, което да свързва централния площад "Велбъжд" в Кюстендил и средновековната крепост на хълма Хисарлъка, съобщиха от общината. Кметът Петър Паунов отбелязва, че от години се  обсъжда необходимостта от такова техническо съоръжение, като според неговата администрация вече е време да се проектира. Има възможност да започнат проектни проучвания, а в устройствения план на местността Хисарлъка е заложено такова решение, коментира Паунов. 

Според кметът на Кюстендил задачата на общинската администрация е за следващия туристически сезон да бъде предложено решение, което ще осигурява бърза и удобна връзка между планираните мероприятия на Хисарлъка и центъра на града. "Това ще бъде тласък за туризма – удобство и атракцион. Целта ни е в началото на следващата година, на разумна цена, всеки да може да се качи или да слезе от хълма над града с такова съоръжение", подчертава Паунов. А финансиране ще се търси чрез фонд "ФЛАГ". 

Енергийната ефективност и иновациите в образованието са били във фокуса на предложенията на гражданите при общественото обсъжсане на проекта на План за интегрирано развитие на 

община Пловдив

(ПИРО) за периода 2021-2027 година. Да бъдем солидарни – това е, което трябва да направим, за да се реализира този план, коментира кметът Здравко Димитров. Приоритетните проекти за развитие на града са водоснабдяване от каскада „Въча“, изграждане на жп линията до летище Пловдив и градска железница, разширяване и завършване на околовръстното шосе, важно както за града, така и за съседните общини. Важен приоритет е развитие на зелената система, включително предприемане на драстични мерки за подобряване качеството на въздуха, отбелязват от общината.

Проектът на ПИРО бе представен от експерти на „БИМ Консултинг“ ООД, които разработват средносрочния стратегически документ, в който са определени актуалните проблеми, нуждите и възможностите за развитие на град Пловдив. В процеса на разработването му са се включили над 1200 граждани, над сто организации, получени са над 400 предложения за проекти, които са намерили място в документа.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст