13 април – Ден на гуверньора

БНБ сграда св. Никола балкон

eщо възникнало спонтанно, предварително нережисирано, в случая – непартийно, а „шарено”  гласуване, „по съвест”, както го наричат депутатите.

 

Бързо говорене

Петков партийна коалиция плете – през три партии та в четворна преплита. ИТН е партия, а ПП е тройна коалиция – между ПД „Социалдемократи”, „Средна европейска класа” и ВОЛТ, така че наистина Гюров е кандидат на коалиция. От друга страна в управляващата четворна коалиция влизат както партията ИТН, чиито кандидат е Каримански, така и коалицията ПП.

Но има и още две партии, които не е ясно за кого ще гласуват.

На 13 април парламентът ще избере управител на БНБ. Депутати се шегуват, че след почти двумесечните родилни мъки по избора тази дата е добре да бъде определяна като празнична – „Денят на гуверньора”.

Който завоюва повече гласове, и откъдето ги завоюва. Далеч съм от мисълта, че тези гласове ще се разделят. Мисля, че ще има депутати от различни цветове, които ще гласуват и за единия, и за другия. Защото и двамата са добри. Това е моето предположение и съм почти убеден, че ще стане така”, каза вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

Депутати от управляващата коалиция също изказаха пред „БАНКЕРЪ” подобно мнение.

Ако се стигне до гласуване на двете кандидатури, най-добре ще бъде всеки депутат да гласува по съвест”. Така тезата на Караджов беше подкрепена от депутата от БСП Румен Гечев.

Да, но така може ДПС, а вероятно и ГЕРБ да решат изхода от двубоя, контрират други.

Според Караджов обаче това е

 "много опростено-математическо разсъждение".  

В парламента в момента има хора, които подкрепят и двамата кандидати и ще гласуват и за двамата, смята министърът. Все пак да не забравяме, че Централната банка освен независима по закон, изпълнява своите функции за защита на парите на всички българи, не на депутатите или на членовете на една или друга партия.

Ако се мисли за чисто партийна подкрепа и решението на БСП и "Демократична България" да гласуват заедно с "Продължаваме промяната" само за Андрей Гюров, техните гласове – 109, ще са по-малко отколкото на "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и ДПС (118), в случай, че трите партии са договоили подкрепа. Точно това са всъщност и внушенията на някои медии и клакьори от самото начало на надпреварата. В същото време никой от тези лица не изрази несъгласие или критика към действията на досегашния гуверньор Димитр Радев, който преди шест години бе избран с гласовете на ГЕРБ.

За варианта партийна подкрепа от ГЕРБ – ДПС, хора като Христо Иванов казват, че това ще взриви управляващата коалиция. На него му идвало малко  в повече, вече преглътнал БСП (част от статуквото) като част от четворната коалиция, сега да му откачат на врата и ново статукво – ДПС и/или ГЕРБ, не е съгласен.

Остава и 

„Вариантът Петков”

На неделната (на 3 април) среща на коалиционните партньори премиерът Кирил Петков е предложил и двете номинации да бъдат оттеглени и да се търси ново общо решение. Спънката е от страна на партията на Слави Трифонов, която не приема такъв вариант и държи на гласуване в пленарна зала.

Съшествува възможност и

 да не се стигне до избор на нов управител на БНБ: 

ако гласовете "против" и"въздържал се" и за двамата кандидати са повече от гласовете "за", казаха народни представители.

За подобен вариант е икономистът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев, който нарече избора „смяна на конете по време на пресичане на река”. Това било доста лош тест за управляващата коалиция, защото означава, че в момента дори отделни хора да разбират от банкиране, това, което предстои с Еврозоната, с Европейския съюз и така нататък изисква доверие, допълни Станчев.

За този вариант „Двама се карат, Димитър Радев печели” е и председателят на Българския форум на бизнес лидерите, банкерът Левон Хампарцумян. И двамата кандидати за БНБ не са особено убедителни и са с „надути“ CV-та, каза той.

„Постиженията им не са толкова впечатляващи, но са си „напудрили“ CV-тата. Като ги сравним с екипа, който сега управлява БНБ, не са особено сравними“, каза Хампарцумян. Той изрази мнение, че сегашният гуверньор на БНБ Димитър Радев може да остане за още един мандат.

Ако все пак има гласуване за двете кандидатури 

сред потенциалните изненади е 

и тълкуването на понятието „кворум”. В правилника на Народното събрание, а и в правилата за избор на нов управител на БНБ е записано: „Предложението се смята за прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители”.

Що е то „присъстващ” обаче?

В момента битуват две определения. Председателят на парламента Никола Минчев ("Продължаваме промяната") следи да са гласували (независимо как) поне 121 души, като по думите му с това следва практиката от предходния парламент. Според заместниците му Кристиан Вигенин (БСП) и Ива Митева ("Има такъв народ") обаче, може да са гласували и под 121 души, но гласовете "за" трябва да са над 61, за да е прието дадено предложение.

"Винаги кворумът е един и същ по Конституция. Той трябва да е 121 (от общо 240 депутати, бел. авт.), за да бъде заседанието открито. Оттам насетне боравим с термина присъствали народни представители", обясни Ива Митева на заседание миналата сряда, защото бе приет законопроект с по-малко от 121 гласували.

Присъствалите, за да се открие заседанието, винаги са поне 121 и винаги, за да се приеме закон, изискваме 61 народни представители.

Митева се позовава на решение на Конституционния съд от 1995 г., в което е обяснено, че гласували и присъстващи са две различни понятия, защото присъствал депутат (физически наличен в зала) може да е решил да не натисне бутон за гласуване.

Този подход явно се прилага и от Кристиан Вигенин, който на предходно заседание прие гласуване, в което участваха 116 депутати.

Дали пък в крайна сметка няма да станем свидетели и на резил до край – 

 

Конституционният съд да решава законен ли е изборът на шеф на БНБ?

 

Ако председателят на НС Никола Минчев реши, че ще възприеме подхода с гласували под 121 депутати, но поне 61 "за" някой от двамата кандидати, въпросът с новия управител на БНБ може да се реши и с по-малки мнозинства: "Продължаваме промяната" и "Демократична България" заедно имат 83 гласа, с един по-малко отколкото "Има такъв народ" и ГЕРБ-СДС (общо 84), но са повече отколкото имат заедно партията на Слави Трифонов и ДПС (59). Общите гласове на трите партии в коалицията извън "Има такъв народ" са 109.

Защо не тази сряда, а следващата?

Миналият понеделник червеният депутат Румен Гечев, зам. председател на бюджетната комисия към парламента е изпратил писмо до Андрей Гюров с въпроси относно докторантурата му.  Очакваше се отговорите да бъдат получени до сряда, 6 април. Дори и да не са, за да бъде включена точката в пленарно заседание, трябва да са минали 72 часа (три дни) от внасянето на доклада на комисията по бюджет и финанси след изслушването на двамата кандидати миналия четвъртък.

Докладът обаче не е внесен нито в петък, нито в понеделник, 4 април.

 

 

Оптимизъм

Според финансиста Борис Петров, бивш представител на БНБ в Комитета за финансова стабилност на Европейската централна банка постът гуверньор на БНБ е важен, защото има най-дългия мандат в държавата след този на главния прокурор. „По статут централните банки на държавите, които са част от европейската система, се ползват с много висока независимост“, посочи той и поясни, че този статут е допълнение към договора на ЕС и се прилага за всички държави членки.

Той напомни, че този статут не позволява на членовете на управителния съвет на централната банка да приемат съвети от правителствени институции, Европейската комисия и лица от частния сектор. „Освен това членовете, по-специално управителят, може да обжалва евентуалното си решение за предсрочно освобождаване пред Европейския съд“, обясни финансистът.

За позицията гуверньор се изисква да има и лидерски качества, упражнени в професията банкер или сравнима с тази професия.

"И двамата кандидати отговорят на тези изисквания. Смятам, че няма да се наложи преоткриване на процедурата. Ясни са изходните позиции, добре мина изслушването. Имаше дух на колегиалност между двамата кандидати, макар че някои политически партии се опитаха да изострят положението между тях", подчерта Борис Петров и заяви, че не възприема двамата кандидати за управители на БНБ като политически лица.

По думите му те са по-скоро представители на гилдията. "Единият е представител на професионалната гилдия, другият е представител на академичната гилдия. Не бива този избор да се политизира до степен, че да донася щети върху доверието на БНБ, институцията, която отговаря за финансовата стабилност на страната", категоричен е финансистът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст