Чехия е изпратила танкове Т-72 и бронетранспортьори на Украйна

танк танкове т72 т-72 чешки

Чехия е изпратила танкове Т-72 и бронетранспортьори БМП-1 на Украйна. Новината съобщиха чешката телевизия и изданието "Млада фронта днес", цитирани от световните агенции.

Става дума за десетки машини от двата вида, те са от складовете на чешката армия и са неизползвани, заяви депутатът от чешкия парламент Ондржей Бенешик, цитиран от "Млада фронта днес".

"Регистрирани са доставки за украинските въоръжени сили на чешки БМП и танкове Т-72", отбеляза той. "Воюващата украинска армия сега действително се нуждае от такава тежка техника, при това доста. Надявам се тези доставки да продължат и за в бъдеще", добави депутатът.

Железопътните ешелони с тежката военна техника, натоварени на платформи, са потеглили вчера от Чехия. Действията на Прага са съгласувани с другите страни от НАТО, отбеляза "Млада фронта днес".

По данни на изданието на Украйна са доставени 40 танка Т-72. В случая с БМП-1 става дума за не повече от 50. Т-72 и БМП-1 в миналото са произвеждани и в Чехословакия по съветски лиценз. Според експерти няма да бъде нужно украинските войници да бъдат преобучавани, тъй като умеят да си служат с това оръжие.

Според вестника преди няколко дни Чехия е изпратила на украинската армия самоходни зенитно-ракетни комплекси съветско производство 9К35 "Стрела-10". На 27 февруари чешкото правителство одобри безвъзмездно предаване на Украйна на военни материали на стойност 400 милиона крони (около 16,2 млн. евро).

Междувременно САЩ обявиха, че ще предоставят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност до 100 милиона долара, за да помогнат на страната да се противопостави на руското нашествие, предаде Франс прес.

Става дума "да се отговори на спешната украинска нужда от допълнителни противотанкови системи Джейвлин, които САЩ предоставиха на Украйна и които те използваха толкова ефикасно за защита на своята страна", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст