САЩ ще наложат нови санкции на Русия

дженифър джен саки псаки (АФП)

САЩ и техни съюзници ще наложат нови санкции на руски представители и на финансови институции, заяви говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

"Те ще засегнат представители на руското правителство, членове на техните семейства, притежавани от Русия финансови институции и държавни предприятия", уточни Саки пред медиите.

Целта е Русия да бъде поставена пред избор и "да изтощи ресурсите, с които разполага Путин, за да води войната в Украйна", подчерта говорителката.

По-рано Ройтерс съобщи, като се позова на неназован източник, че санкциите ще забранят инвестициите в Русия и ще целят финансова, икономическа и технологична изолация на страната. Те "ще отслабят ключови инструменти на руската държавна власт, ще причинят остри и незабавни икономически щети на Русия и ще държат отговорна руската клептокрация, която финансира и подкрепя войната на (руския президент Владимир) Путин", добави източникът.

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че сред засегнатите банки може да е и руската Сбербанк.

Според цитиран от Франс прес източник се очаква руската икономика да се свие "с 15 на сто или повече" през 2022 г. вследствие на войната в Украйна, наложените от Запада санкции. Нечуваната рецесия ще премахне ефекта от "икономическия напредък, постигнат от Русия през последните 15 години", според източника.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст