Доларовата надценка доближава гранични стойности

валути

"Наднорменото" поскъпване на зелените пари изчерпва потенциала си, докато китайската валута продължава да се катери още по-високо от т. нар. спаведлива оценка, показва анализ на експерти на "Бенк ъф Ню Йорк Мелън".

Ускоряващата се глобална инфлация вероятно ще предизвика по-мощен отговор на централните банки на големите развити стопанства извън САЩ, който ще свие лихвената ножица с Федералния резерв и ще спре един от попътните ветрове на долара. Което може да ограничи надценката му в близост до сегашните стойности, посочват банкерите в информационен бюлетин до клиентите си на 5 април.  

Доларовият индекс на агенция "Блумбърг", който оценява зелените пари към кошница от основните им валутни конкуренти, поскъпва заради очакванията за по-бързо затягане на паричната политика на американската централна банка и през март достигна най-високите си котировки от средата на 2020-а. Пазарните движения на 5 април доказаха тази връзка, като увеличението на доходността на щатските държавни облигации отново тласна нагоре американската валута. Ден по-късно, в следобедната търговия, доларовият индекс се котираше за 99.33 пункта.

Щатският долар е с близо 5% по-скъп отколкото би трябвало, докато китайският юан е надценен с около 9.4%, показват изчисленията на "Бенк ъф Ню Йорк Мелън", които се базират на комбинация от мерни единици. Банкерите смятат, че надценяваният от години юан заслужава много по-голямо вниание отколкото долара. 

За разлика от тях, японската йена е подценена с близо 23.7%, а "суровинните" валути, каквито са австралийският и канадският долар, също са доста под справедливата си цена. Което в никакъв случай не означава, че котировките им не могат да слязат още по-надолу. Въпреки че моделите на "Бенк ъф Ню Йорк Мелън" доказват, че йената е "изключително подценена", данните за паричните потоци и вложения сочат, че инвеститорите продължават да продават японските пари. И че динамиката проличава ясно от цените: йената е загубила близо 7% от пазарната си оценка към щатския долар от началото на годината.

Междувременно, икономисти на "Дойче банк" прогнозират, че САЩ ще изпаднат в рецесия през идната година, ако Федералният резерв напомпа лихвите, за да се пребори с инфлацията. Те смятат, че американските централни банкери ще повишават лихвените проценти с по 50 базови пункта на всяко от следващите три съвещания на паричния комитет и до средата на 2023-а основната лихва ще надвиши 3.5 процента. 

"Дойче банк" е една от първите големи кредитни институции, които вещаят рецесия в САЩ. Икономисти на "Голдмън Сакс груп" посочиха в анализ на 4 април, че икономически спад "изобщо не е изключен", отчасти защото потребителите и компаниите са "претъпкани" с кеш. 

Освен лихвените увеличения, "Дойче банк" прогнозира, че Федералният резерв ще редуцира с почти 2 трлн. долара огромния си баланс от 8.9 трлн. долара до края на 2023-а, което е еквивалентно на три или четири допълнителни повишения на лихвените проценти с по 25 базови пункта. Банкерите очакват още рязък ръст на щатската безработица до 4.9% през 2024-а срещу мартенските 3.6 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст