„Еврохолд“ ще изкупи и останалите акции на „ЧЕЗ Електро“ и „ЧЕЗ Разпределение“

КФН Комисия за финансов надзор сграда

„Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани” Б.В. – Нидерландия, дъщерно дружество на „Еврохолд България“ АД,  обяви, че ще отправи търгови предложения за изкупуване на акциите на останалите акционери в двете й дъщерни дружества – „ЧЕЗ Електро България” АД  и „ЧЕЗ Разпределение България“ АД.

Двете оферти са подготвени съгласно изискванията на чл. 149а, ал. 1 от Закона за публично предлагане на ценни книжа за събиране акциите и на малките инвеститори, които не са участвали в първоначлното търгово предложение.

Плановете на мажоритарния собственик са след приключване на тази процедура да поиска отписване на тези фирми от регистъра на публичните дружества, който се води от Комисията за финансов надзор.

Към момента мажоритарният собственик притежава 4846 акции, представляващи 96.92% от капитала на „ЧЕЗ Електро България“. Той предлага да изкупи акциите, които не притажава, по 28 158.30 лева за един брой.  Става въпрос за 154 книжа или 3.08% от акциите с право на глас.

„Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани” Б.В. контролира 1 907 419 акции или 98.93% от капитала на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД. С търговото предложеие мажоритарният собственик иска да събере и останалите 20 581 броя, представляващи 1.07% от книжата справо на глас на дъщерната фирма. Цената, при която ще изкупи този пакет  акции, е по 300.20 лева за един брой.

През миналата година „Еврохолд“ придоби чрез подхолдинга си Eastern European Electric Company двете дъщерни дружества на чешката енергийна компания „ЧЕЗ Груп“ в България, които имат над 3000 служители и обслужват почти 3 млн. потребители на територията на страната.

Комисията за финансов надзор все още не е взела отношение по търговото предложение.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст