Фон дер Лайен пристига у нас за представяне на Плана за възстановяване

Урсула фон дер Лайен и Кирил Петков се усмихват по време на среща в Брюксел

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пристига в България утре, за да представи оценката на Комисията по плана ни за възстановяване и развитие.

България и Нидерландия останаха последните две страни, които не бяха внесли плановете си за обсъждане в Европейската комисия до края на юли миналата година. Същевременно страната ни поиска отсрочка за оценката 4 пъти след официалното му внасяне в средата на октомври миналата година. Последната трябваше да изтече на 15 април.

Евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и от "Обнови Европа" Илхан Кючюк изразиха пред БНР надежда парите по възстановителния план да стигнат по-бързо до гражданите и бизнеса, но акцентираха върху забавянето му.

"Това е в интерес на България. Най-накрая да имаме одобрен план, за да може българската икономика да получи така чаканите средства", каза Ковачев.

"За съжаление виждам, че управляващите като че ли се опитват да го използват за някакви свои коалиционни цели", каза от своя страна Илхан Кючук.

На въпрос дали това не означава да не се разпадне коалицията, евродепутатът каза: "Да. Категорично. За всекиго по нещо. И българските граждани, и българският бизнес имат необходимост от тези пари".

За да получи плана  зелена светлина и да може България да се възползва от средствата, заложени в него, той трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС. Това вероятно ще отнеме около месец.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст