ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Изкопаха 19-милионният биткойн в света

миньори биткойн

Докато светът все по-осезателно усеща задаващата се енергийна криза, една от най-енергоемките индустрии тази седмица имаше повод за празнуване. Миньорската общност в копаенето на криптовалута № 1 биткойн оповести, че е добит 19-милионния биткойн (BTC), който вече е в обръщение в блок 730002, разработван от компанията SBI Crypto.

Според анализите на индустрията добивът на биткойни в следващите години ще намалее. Основателят на една от известните компании в бранша Bitcoin Takeover – Влад Костеа, твърди, че през следващите 118 години ще бъдат изкопани само 2 милиона BTC. От създаването на криптовалутата преди 13 години досега, миньорите са открили 19 милиона биткойна, а последният се очаква да бъде добит през 2140 година. За темповете на добива съдим по това, че през септември 2020 г. – в разгара на пандемията – беше изкопан 18.5-милионният биткойн.

От индустрията твърдят, че недостигът на биткойн е очевиден. Според главният стратегически директор на Фондацията за човешки права (HRF) Алекс Гладщайн, който е сред апологетите на виртуалните пари, действията за официализирането на криптопарите правят

този недостиг е още по-забележим

Към днешна дата Ел Салвадор е единствената държава, която е приела биткойн като законно платежно средство и издава подплатени с тази валута облигации. Регулаторни законодателни инициативи обаче вече има в САЩ, ЕС, Русия, което означава че рано или късно криптовалутата ще напусне тъмната страна на живота.

Разцветът на индустрията логично доведе и до появата и увеличаването на броя на крипто-милиардерите. Според авторитетното издание Forbes, през последната година броят на хората, които са направили огромни състояния в цифрови активи, се е увеличил значително. В списъка на криптоелита

вече има 19 милиардери – със седем повече от 2021 година.

Начело в тази класация е главният изпълнителен директор и основател на Binance Чангпен Джао. Едновременно с това, той е признат и за 19-ият най-богат в света. Изданието понижи състоянието на Джао от приблизително 96 млрд. долара през 2021 г. до текуща оценка от 65 млрд. долара. Това обаче все още го държи на върха в криптоиндустрията.

Основателят и главен изпълнителен директор на FTX – Сам Банкман-Фрайд, си е осигурил второто място с невероятните 24 млрд. долара в криптовалута. В света на виртуалните пари той е известен като "КриптоРобин Худ“, тъй като многократно е заявявал, че иска да раздаде по-голямата част от състоянието си. Присъствието му в класацията на Forbes обаче е доказателство, че "КриптоРобин Худ“ очевидно все още не е успял да раздаде богатството си. Тъкмо обратното – почти го е утроил, защото в класацията за 2021 г. 29-годишният тогава Сам Банкман-Фрайд влезе с активи от 8.7 млрд долара.

Следва главният изпълнителен директор и основател на Coinbase – Брайън Армстронг, който е на трето място с 6.6 млрд. долара. Състоянието на  Армстронг расте главоломно – само за 12 месеца то нарасна от 1 млрд. до 6.5 млрд. долара, което го вкара в класацията на Forbes за 2021 година. Тогава Coinbase имаше успешна година, генерирайки приходи в размер на 1 млрд. долара.

Крис Ларсен от Ripple и близнаците Камерън и Тайлър Уинкълвос от Gemini остават в списъка с по около 4 млрд. долара. Крис Ларсен увеличи богатството си от 2.6 млрд. долара през 2020 г. на на 3.4 милиарда през 2021 година. Близнаците Уинкълвос също се радват на увеличение на състоянието си – според класацията на Forbes от 2021 г. те са имали цифрови активи на стойност от 3 млрд. долара всеки, след като започнали да инвестират в биткойн през 2012 година.

Братята са известни с това, че през 2004 г.

осъдиха собственика на Фейсбук – Марк Зукърбърг, за кражба на IP.

След споразумение те спечелиха 65 млн. долара, които инвестираха в биткойн и през 2014 г. стартираха криптоборсата Gemini.

Новодошлите в списъка на криптомилиардерите са съоснователя на FTX и главен технологичен директор Гари Уанг с – нетна стойност от 5.6 млрд. долара от неговия 16-процентен дял в компанията.

В списъка е и Сонг Чи-Хюнг – основател на южнокорейската борса Upbit, който притежава цифрови активи за 3.7 млрд. долара.

Следват го Никил Вишванатан и Джоузеф Лау – съоснователи на блокчейн и Web3-компанията Alchemy. За тях се твърди, че притежават биткойн в нетна стойност от по 2.4 млрд. долара всеки, което ги нарежда на 11-о място.

Съоснователите на пазара на OpenSea NFT Девин Финчер и Алекс Атала също са сред новите милиардери – с криптовалути за по 2.2 млрд. долара всеки.

Изпълнителният вицепрезидент на южнокорейската Dunamu, Ким Хьонг-Ньон, който притежава приблизително 13% от Upbit, пък е с активи на стойност от 1.9 млрд. долара.

А Майкъл Сейлър от MicroStrategy остава криптомилиардер с приблизителна нетна стойност от 1.6 млрд. долара, като през последните две години акциите на компанията му се учетвориха.

В класацията на Forbes са още трима биткойн пионери. Матю Розак – председател и съосновател на блокчейн технологичната фирма Bloq и на Tally Capita – частна инвестиционна фирма, с криптовалута на стойност 1.5 млрд. долара.

Тим Дрейпър – един от основните инвеститори в проекта Tezos и съосновател на Draper Fisher Jurvetson (водеща инвестиционна фирма в стартиращи технологични компании) – с активи за 1.5 млрд. долара.

И Бари Силбърт – основател на крипто конгломерата Digital Currency Group през 2015 г., който е с активи за 1.6 милиарда долара. DCG притежава фирмата за управление на активи Grayscale Bitcoin Trust, която в момента управлява активи на стойност 46 милиарда долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст