ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пеканов е скептичен за завода за батерии

Атанас Пеканов

„Поздравявам правителството, че успя да приключи преговорите за Плана за възстановяване и устойчивост, с което ще започне и реализацията му. Председателят на ЕК посещава всички държавите членки, когато технически планът е завършен”, посочи бившият вицепремиер Атанас Пеканов пред бТВ.

Според него планът е с цел дългосрочни инвестиции в държавата, затова не е проблем, че се е забавил, но като предизвикателство определи бързото въвеждане на реформите.

„Голяма част от тях изискват законодателни промени, които още в следващите седмици трябва да бъдат приети”, каза Пеканов.

По думите му има сериозни аргументи срещу проекта за завод за батерии: “Ние сме сметнали, че имаме ограничен ресурс и тази идея не е най-приоритетна”.

„Чувах скептицизъм от много експерти за тази идея. Не съм специалист в тази област, но съм се осланял на експертите. Не знам дали трябва да се влагат толкова много средства в това“, каза Пеканов.

Бившият вицепремиер отбеляза, че идеята за завода е дошла от Министерството на финансите, ръководено от Асен Василев.

Що се отнася до критиката за идеята за газови пароцентрали, Пеканов отбеляза, че тя е била предложена от Министерството на енергетиката и защитена пред ЕК.

Пеканов припомни, че се е борил за по-дълъг период на закриване на въглищните централи: “ЕК в момента заради войната в Украйна е малко е по-гъвкава за стъпките, които трябва да предприемем, за да изпълним Зелената сделка”.

„По темата за отчетността на главния прокурор и за закриването на въглищните централи ние не искахме да отстъпим и да оставим тежко наследство”, завърши бившият вицепремиер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст