Зеленски: Руски сили атакуват Източна Украйна, задържаме ги

Володимир Зеленски

Руски сили се опитват да проникнат по-навътре в източната част на Украйна, но украинската армия ги задържа, заяви днес украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение към нацията, цитирано от Асошиейтед прес.

Украйна е наясно, че Русия събира подкрепления за нова офанзива. Руските сили имат превъзходство в численост и техника, добави президентът.

"Нямаме избор – решава се съдбата на нашата земя и нашия народ", подчерта Зеленски. "Знаем за какво се бием. И ще направим всичко, за да спечелим".

Той добави, че е обсъждал със западни лидери нови санкции срещу Русия. "След това, което светът видя в Буча, санкциите срещу Русия трябва да бъдат съотносими с тежестта на военните престъпления, извършени от окупаторите", подчерта Зеленски.

Европейската комисия е предложила забрана на вноса на въглища от Русия. Това биха били първите наложени заради войната европейски санкции срещу руската енергийна индустрия, отбелязва АП. Вносът на въглища възлиза на 4 милиарда евро годишна.

Украинската вицепремиерка Ирина Верешчук заяви по-рано днес, че руски войски са позволили на 1496 мирни граждани да се евакуират от обсадения град Мариупол, но са попречили на конвой от автобуси за евакуация да влязат в града.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст