ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Синият талон на шофьорите отпада през лятото

Божидар Божанов - министър на електронното управление

До дни ще бъде публикуван проектът за изменение на Закона за движението по пътищата, който ще премахне синия шофьорски талон – това обяви днес (6 април) министърът на електронното управление Божидар Божанов. Проектът ще бъде предоставен за обществено обсъждане буквално до дни, вероятно още през следващата седмица и ще е първата стъпка в премахването на различните видове административни удостоверения, каквото е синия талон, министър Божанов във Враца.

Той уточни, че след общественото обсъждане промените в закона могат да станат реалност до три-четири месеца или синият талон да отпадне през лятото на тази година.

"Малко повече време ще е необходимо за отпадането на трудовата книжка – около година и половина", допълни министър Божанов и отбеляза, че една от основните цели пред министерството е дигитализация на всички обществени услуги.

Министърът на електронното управление се срещна днес с представителите на  IT-общността във Враца и дискутира с тях основните приоритети в дейността на министерството. Срещата, която е по инициатива на местната общност, се състоя в първото споделено работно място "Гнездото", организирано от сдружение "Враца софтуер общество".

Божидар Божанов представи пред домакините си основните направления, в които работи министерството на електронното управление. Първата задача е електронната идентификация на българските граждани чрез мобилно приложение при комуникация с държавата и администрацията.

Министърът на електронното управление посочи, че след общественото обсъждане на проекта техническото задание вече е готово, по него може да се започне работа и приложението да е готово до края на лятото.

В отговор на въпрос за сигурността на приложението министър Божанов обясни, че се използват най-добрите практики в областта на киберсигурността от Естония.

"Тайната част от информацията, която никой не трябва да разбира, за да не може да се представи за нас, е разпределена между мобилното устройство и сървър, така, дори от едното от двете места да изтече информация, да не се компрометира сигурността на данните на ползвателя", обясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст