Синият талон на шофьорите отпада през лятото

Божидар Божанов - министър на електронното управление

До дни ще бъде публикуван проектът за изменение на Закона за движението по пътищата, който ще премахне синия шофьорски талон – това обяви днес (6 април) министърът на електронното управление Божидар Божанов. Проектът ще бъде предоставен за обществено обсъждане буквално до дни, вероятно още през следващата седмица и ще е първата стъпка в премахването на различните видове административни удостоверения, каквото е синия талон, министър Божанов във Враца.

Той уточни, че след общественото обсъждане промените в закона могат да станат реалност до три-четири месеца или синият талон да отпадне през лятото на тази година.

"Малко повече време ще е необходимо за отпадането на трудовата книжка – около година и половина", допълни министър Божанов и отбеляза, че една от основните цели пред министерството е дигитализация на всички обществени услуги.

Министърът на електронното управление се срещна днес с представителите на  IT-общността във Враца и дискутира с тях основните приоритети в дейността на министерството. Срещата, която е по инициатива на местната общност, се състоя в първото споделено работно място "Гнездото", организирано от сдружение "Враца софтуер общество".

Божидар Божанов представи пред домакините си основните направления, в които работи министерството на електронното управление. Първата задача е електронната идентификация на българските граждани чрез мобилно приложение при комуникация с държавата и администрацията.

Министърът на електронното управление посочи, че след общественото обсъждане на проекта техническото задание вече е готово, по него може да се започне работа и приложението да е готово до края на лятото.

В отговор на въпрос за сигурността на приложението министър Божанов обясни, че се използват най-добрите практики в областта на киберсигурността от Естония.

"Тайната част от информацията, която никой не трябва да разбира, за да не може да се представи за нас, е разпределена между мобилното устройство и сървър, така, дори от едното от двете места да изтече информация, да не се компрометира сигурността на данните на ползвателя", обясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST