ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Скандал около НСО и изисканите от прокуратурата записи

Емил Тонев

Шефът на НСО ген. Емил Тонев обяви, че по закон началникът на Националната служба за охрана е длъжен да отговори на прокуратурата и да ѝ предостави материалите, които тя е изискала писмено. Така ген. Тонев отговори в сряда (6 април) на шефа на политическия кабинет на премиера Лена Бориславова, която по-рано днес обяви, че ще бъде поискана оставката му.

Повод за скандала стана информацията, че прокуратурата е изискала записите от камерите в Министерския съвет, а НСО ги е предала. Според управляващите така може да се компрометира анонимността на подателите на първите сигнали към Европейската прокуратура, която прие МС за своя контактна точка.

Бориславова коментира и друг случай с предоставяне на записи от камерите на МС – за побоя над граждани по време на антиправителствените протести от 2020 г., когато НСО се забави с предоставянето на записа. Тонев посочи, че по това време не е бил началник на службата.

Както е известно, днес след днешното редовно заседание на Министерския съвет говорителят на кабинета Лена Бориславова съобщи, че правителството ще предложи на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаването на началника на НСО Емил Тонев.

Основанието е "Тежко нарушение и системно неизпълнение на служебните задължения". Мотивите за освобождаването са свързани с предаването на видеоматериали от официалните и служебните входове на МС, при което били нарушени основните гаранции за сигурност на лицата на територията на МС.

"В сградата на МС се намира контактна точка, чрез която могат да се подават сигнали директно до Европейската прокуратура. Съответно тук има защитени свидетели, които се намират на територията на МС, искат да предоставят информация и да подадат сигнал, а с предаването на тези видеоматериали се компрометира поверителността на личността на подателите на сигналите и се застрашават техните права. МС осъжда това и смята за абсолютно недопустим начина, по който тези материали са предоставени. Съществуват съмнения за непрозрачно разходване на бюджетни средства от страна на НСО. Обсъдено е разминаване в поведението на ръководството на НСО при скорострелното предоставяне на видеоматериалите от входовете на МС с гриф "Спешно", когато вече е ясно, че сградата е контактна точка с Европейската прокуратура, съпоставено със забавеното и неоказано съдействие по време на протестите през 2020 г., когато беше изключително важно да бъдат предоставени именно тези видеозаписи от същите входове на МС на разследващите органи, за разследването на насилието там", обясни Бориславова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст