Кметът Пенчо Милков: “Летище Русе” трябва да остане на русенци

Летище Русе

"Не можем да загубим такава стратегическа способност, каквато е "Летище Русе“. Това е отговорът на кмета на крайдунавския крад Пенчо Милков на постъпилото искане от транспортното министерство летището край с. Щръклево да стане държавна собственост. Той настоя за промени в Закона за българското въздухоплаване, който в момента не поставя наравно държавните и общинските летища, съобщават от общината. Докато на първите се дава възможност да избират между държавно предприятие или частен концесионер, който да ги стопанисва, при общинските това може да се прави единствено от концесионер.

Освен това в официалното писмо от министерството са се съдържали правни неточности, като това, че летището е публична общинска собственост, а то всъщност е частна общинска. „Веднага върнахме отговор, че съществува правна възможност полетите да се възстановят и то бързо, без да е необходимо летището да стане собственост на държавата“, казва Милков. „Необходима е промяна в една-единствена дума в закона, която ще позволи с решение на Общинския съвет да учредим правото на ползване към държавата, без тя да става негов собственик“, допълни той.

Кметът изразява надежда, че такова изменение ще бъде подкрепено най-малкото от русенските депутати и ще позволи русенското летище да се оперира от "Летище София" ЕАД, което разполага с техника и експертиза. Идеята бе на министъра на транспорта Николай Събев и бе подкрепена от общината с юридическо становище и акцент, че собствеността трябва да остане на русенци.

До този работен сценарий се стигна, след като на Община Русе бяха поставени условия, за да използва 2.6 млн. лв., които правителството ѝ отпусна през декември. Въпреки че не предоставя, а получава средствата, тя трябваше да докаже пред Европейската комисия, че парите не представляват нерегламентирана държавна помощ – процедура, която от самия компетентен орган – Министерството на финансите, описват като изключително бавна и прецедент за българска община.

„Най-важното за русенци е полетите да се случат“, подчертава кметът. Той ще продължи да настоява да се срещне на място с министъра, за да се разреши въпросът възможно най-скоро, допълвато от общината.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст